Vesti
30.11.2023. 20:05
Beta

Aleksandar Vučić

"Kisindžerova reč se sa uvažavanjem slušala"

1
Izvor: BETA/AP / Richard Drew

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je američki diplomata Henri Kisindžer bio državnik čija se reč sa uvažavanjem slušala i na Istoku i na Zapadu i da je njegov politički legat danas potrebniji svetu nego ikada pre.

Povodom jučerašnje smrti Kisindžera, dobitnika Nobelove nagrade za mir, Vučić je na društvenoj mreži X izrazio uverenje da će snaga njegove reči "ostati inspiracija svima koji se bore za mir i prosperitet u svetu".

"Politički legat Henrija Kisindžera, državnika čija se reč s uvažavanjem slušala i na Istoku i na Zapadu, danas nam je potrebniji nego ikada pre. Uveren sam da će snaga njegove reči ostati inspiracija svima koji se bore za mir i prosperitet u svetu. Neka počiva u miru", naveo je Vučić.

Kisindžer, državni sekretar SAD od 1973. do 1977. i savetnik predsednika za nacionalnu bezbednost od 1969. do 1975. godine, u administracijama Ričarda Niksona i Džeralda Forda, umro je juče u 101. godini u svom domu u saveznoj američkoj državi Konektikat.

Imao je važnu ulogu u spoljnoj politici SAD od 1969. do 1977. godine, zaslužan za politiku popuštanja prema Sovjetskom Savezu i za normalizaciju odnosa sa Kinom. Nobelovu nagradu za mir za 1973. godinu dobio je za ulogu u mirovnim pregovorima koji su doveli do okončanja rata u Vijetnamu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve