Vesti
17.01.2024. 16:29
R. E.

Mnogo sastanaka

S kim je sve Vučić razgovarao u Davosu

1
Izvor: Beta / AP / Markus Schreiber

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić održao je u toku dana veliki broj razgovara tokom boravka na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, od kojih je najvažniji bio sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom.

Novinarima je nakon sastanka rekao da je zatražio pomoć kako bi se zaustavio pokušaj Aljbina Kurtija da uništi dijalog.

“Razgovarao sam sa šefovima nekih obaveštajnih službi kao i sa Miroslavom Lajčakom i zamolio ih da pomognu u tome da se zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog, jer Kurti želi da onemogući isplatu plata i penzija za naše ljude u zdravstvu, prosveti, institucijama Srbije, što bi značilo ne tihi, već glasni odlazak Srba sa KiM", preneo je RTS izjavu Vučića sa Svetskog ekonomskog foruma iz Davosa.

Naveo je da traži podršku ne za Srbiju, već za obične ljude na KiM, da im se omogući da ostanu da žive u svojim kućama i teritoriji, u skladu sa principima iz 2015. godine, ali i u skladu sa novim planom za ZSO koji je donela EU.

"Ako neko i to želi da sruši, šta nam ostaje, najteže i najveće ugrožavanje dijaloga do sada", rekao je Vučić.

Naveo je da će razgovarati sa stranim zvaničnicima o tome šta Priština namerava da učini, odnosno o nameri da ukine platni promet sa Srbijom.

"Reč je o ukidanju dijaloga i o progonu Srba sa KiM, ne mogu u njihovo ime da govorim, ali verujem da su oni svesni posledica. Imao sam dug i otvoren razgovor i sa O Brajanom, pored ostalog i o KiM".

Naveo je i da je imao sastanke sa šefovima obaveštajnih službi najvažnijih zemalja Evrope, kao i sa predstavnicima kancelarije nemačkog kancelara Olafa Šolca.

Vodio je i važan i dug razgovor sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom. Razgovarali su, kako je rekao, o evropskom putu Ukrajine, Srbije i bilateralnoj saradnji.

"Imali smo pristojni nivo razumevanja, uključujući stvari sa kojima nismo sasvim saglasni", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je razgovarao sa predsedavajućom Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto o jačanju saradnje dve zemlje, kao i da je potvrdio da će Srbija učestvovati na sajmu u Mostaru.

"Biće uspostavljena linija Er Srbije između Mostara i Beograda i ja ću ići zajedno sa našim novinarima tamo", rekao je on.

Razgovarao je i sa grčkim premijerom Kirjakosom Micotakisom i da očekuje da sredinom februara dođe u posetu Srbiji, ali se na Svetskom ekonomskom forumu susreo sa predstavnicima stranih kompanija i pozvao ih da učestvuju u projektima koje Srbija realizovati do 2027. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve