Vesti
29.07.2023. 12:06
R.E./Beta

Predsednik Srbije

Vučić o stranim investicijama, sankcijama protiv Vulina, BRIKS-u

1
Izvor: BETAPHOTO / SASA DJORDJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su američke sankcije direktoru Bezbednosno informativne agencije Aleksandru Vulinu poruka upućena njemu, ali da Srbijom "neće upravljati stranci, bar dok je on predsednik", već njeni građani.

"Sasvim sigurno je upućena meni. Veče pre toga mi je jedan stani zvaničnik jasno rekao - najavi samo da će Srbija promeniti svoju politiku o sankcijama prema Rusiji i ovog prema Vulinu neće biti. Ja sam ćutao", rekao je Vučić na televiziji Prva.
 

Vučić je naveo da je Vulin "korektan čovek" ali da je mislio da je država u opasnosti on bi mu rekao: "Aleksandare, molim te podnesi ostavku".

"Neću da bilo koji pojedinac bude ispred politike države. Da li će država u nekom trenutku da bude ugrožena pa ćemo morati da menjamo svoju odluku ja to ne znam, ali kao što znate ja to ponavljam već godinu i po dana", rekao je Vučić, misleći na sankcije Rusiji.

Vučić je upitao: "Šta bih ja trebalo da radim (povodom takve poruke) da klekenem i molim za milost da bih ostao duže na vlasti", i ocenio da se tako nešto ne može desiti.

"Evo već 11 godina, ovde u javnosti, govore da sam došao na vlast jer sam nešto obećao strancima da ću uraditi. Pa tako mali Đokica zamišlja politiku", rekao je Vučić.
 

Predsednik Srbije se dotakao i direktnih stranih investicija, rekavši da je sa drugom dekadom jula nivo direktnih stranih investicija dostigao 2,34 milijarde evra što je, kako je rekao, iznad nivoa "rekordne" 2022. godine.

Vučić je rekao i da se ulaganja u Vojsku Srbije (VS) mere "milijardama" evra što, kako je rekao, kroz budžet, što kroz direktne kupovine

"Moramo biti spremni da čuvamo našu zemlju i zaštitimo je od bilo čijeg napada. Nadam se da ćemo uspeti da sačuvamo mir, potrebno je da uložimo još mnogo napora s naše strane jer nema ništa vrednije od mira. Zato prećutimo mnoga zlodela koja dolaze iz Prištine i reagujemo blago. To nije znak naše slabosti već naše ozbiljnosti i odgovornosti", rekao je Vučić. 
 

Ocenio je da danas "svi imaju razloga da poštuju srpsku vojsku" ali i da "niko nema razloga da je se plaši". 

"Radujem se što vidim da ne poštuju srpsku vojsku a ona je danas po vatrenoj moći 12 puta iznad onoga što smo imali pre 10 godina. Sve rezerve nafte i naftnih derivata su nam popunjene 100 odsto, rezerve hrane sam kao vrhovni komandant podigao na 100 odsto, obezbedjujemo nedostajuću municiju", kazao je predsednik Srbije. 

Vučić je ocenio i da bi eventualni napad na Srbiju, posebno iz vazduha, danas bilo "neuporedivo" teže izvesti nego 1999. godine. 

"Moramo biti odvraćajući faktor, ko god bi napao Srbiju platio bi neuporedivo višu cenu nego 1999. godine. Mi sa NATO imamo profesionalan, korektan odnos ali druga je stvar politika", kazao je Vučić. 
 

Kada je reč o BRIKS-u, Vučić je istakao da se prave "veliki planovi" i da je to sada najveći izazov za kolektivni Zapad. 

Komentarišući navode ruskih medija da je i Srbija zainteresovana za članstvo u toj organizaciji, Vučić je rekao da tako nešto nije čuo od ruskih zvaničnika već od "nekih drugih".

"Jedan od prijatelja u međunarodnoj zajednici mi je rekao da ne gledam kao političar ili predsednik gde vidim Srbiju u naredne tri, četiri godine nego gde je vidim za 25 godina. Srbija je na evropskom putu i to je dobro ali u budućnosti mora da gleda šta su stvari koje se zbivaju", kazao je predsednik za Prvu televiziju.
 

Ocenio je da će sa jačanjem BRIKS-a doći do "velike borbe u svetu".

"Sva moć i ekonomska snaga biće na strani Azije. Doduše i SAD će biti snažne. Amerika je otišla u visine, Kina još snažnije i brže napreduje, Indija i Brazil napreduju ali će doći do kvalitativnih promena ako Saudijska Arabija, UAE, Bahrein i Egipat, kao što bi neki rekli, najsnažnija zemlja arapskog sveta, postanu članovi BRIKS. Tada i BRIKS postaje mnogo bliži nama", rekao je Vučić.
 

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Vučić o tome koliko Srbija ima novca na svom računu
Novac, rast prihoda, bogatstvo

"Nemamo problem s novcem"

14.07.2023. 00:07

Vučić o tome koliko Srbija ima novca na svom računu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na računu republičkog budžeta trenutno ima pet milijardi evra što nemaju ni mnogo bogatije zemlje.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve