Vesti
13.01.2024. 17:00

Premijerka

Ana Brnabić o tome šta će biti glavni fokus nove Vlade Srbije

Ana Brnabić
Izvor: EPA / Olivier Matthys

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je neophodno efikasno formiranje nove Vlade Srbije, čiji će glavni fokus biti dijalog sa Prištinom.

"Kako bi bio nastavljen rad na evropskim integracijama, nedvosmislenom prioritetu nove administracije, ključno je efikasno formiranje nove vlade Srbije. Nastavak dijaloga o normalizaciji sa Prištinom biće ovde glavni fokus, posebno imajući u vidu nedavnu odluku Beograda da omogući slobodu kretanja vozilima sa registarskim tablicama koje je izdala Priština", navela je ona u autorskom tekstu za Politiko.

Fokus nove vlade, dodala je, biće i na diversifikaciji energije, reformama u oblasti vladavine prava, uključujući dalju saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

"Demokratija je mnogo više od jednog dana izbora i ubacivanja glasačkog listića u kutiju", navela je Brnabić.
 

U postizborni proces, navela je, treba uključiti sve, pa i one koji su razočarani izbornim rezultatima.

"A imajući u vidu obimnu agendu koja čeka sledeću srpsku vladu, opozicija bi mogla da odigra značajnu ulogu u ostvarivanju mnogih od ovih ciljeva, ukoliko bi imala konstruktivniji pristup. Uostalom, to je suština demokratije", navela je premijerka.

U tekstu je pomenula da su izbori 17. decembra održani na inicijativu opozicije, a da se Srbija "prilično dramatično" promenila za vreme vladavine Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke (SNS).

Još je rekla i da je SNS u kampanji imala strategiju da pred glasače izađe sa isticanjem postignutih rezultata i predstavljanjem konkretnih planova, dok je opozicija zasnivala kampanju na vređanju Vučića, jer su mislili da im to može doneti pobedu, bez predstavljanje vizije ili cilja.

Brnabić je još navela da je opozicija iznela tvrdnju o migraciji i fantomskim biračima kako bi objasnila svoj poraz.

"Opozicioni političari su tražili vanredne izbore, a ipak su oni ti koji su eksplicitno saopštili međunarodnim posmatračima, pre dana glasanja, da neće priznati ishod", dodala je.
 

Dodala je da je izbore pratilo 5.587 posmatrača te da je izborni proces bio pod kontrolom "bez presedana" i navela da je u saradnji Vlade Srbijesa ODIHR od 2019. godine došlo do značajnog napretka u izbornim reformama.

"Štaviše, izborna transparentnost je poboljšana kroz ključne inicijative e-uprave, kao što je stvaranje Jedinstvenog biračkog spiska 2012. godine, njegova integracija sa Registrom građana 2019. godine, pokretanje veb stranice za verifikaciju birača 2020. i redovno ažuriranje počevši od 2021.", navela je ona.
 

Brnabić je još rekla i da je posmatračka misija ODIHR u svojoj Preliminarnoj izbornoj izjavi "pozitivno ocenila proces glasanja na 93 odsto od 1.220 biračkih mesta koje je posmatrala".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve