Vesti
21.02.2024. 13:53
Beta

Ana Brnabić

"Nikada nećemo prihvatiti međunarodnu istragu o izborima"

ana brnabić
Izvor: Shutterstock

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da nikada neće prihvatiti međunarodnu istragu o izborima koji su održani 17. decembra prošle godine, jer bi to bilo "ponižavanje zemlje i gubljenje suvereniteta", i da bi bilo "jednako okupaciji".

Brnabić je rekla da "nije gubljenje suvereniteta" prisustvo stranih posmatrača na izborima, koje je pozvala Vlada Srbije, jer je to demokratska praksa i jer su došli kao gosti.

Istakla je da je birački spisak za nju "ključni dokaz" da izbori nisu pokradeni, a da je jedan od dokaza za to i što su međunarodni posmatrači, a posebno oni koji su predstavljali Evropski parlament, potpisali zapisnike na svim biračkim mestima na kojima su bili.

"To je jedan od dokaza da nije bilo izborne krađe. Mnogo važnije za mene je jedinstveni birački spisak koji je od 2021. godine potpuno transparentan i nalazi se na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i ažurira se automatski svaka tri meseca", kazala je Brnabić.

Dodala je da je razlika u biračkom spisku u Beogradu, u odnosu na 2022. godinu, 0,8 procenata, što je prema njenim rečima na vivou "statističke greške".

"Pa gde su onda ti ljudi? Kako je mogao da pokrade? To je meni ključni dokaz", rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je Vlada Srbije već uputila pismo ODIHR, da je spremna da nastavi "do sada konstruktivnu saradnju", navodeći da je veliki broj njihovih preporuka od 2019. godine ispunjen.

Istakla je da će vlada nastaviti da radi sa ODIHR, ali da bi "međunarodna istraga bila direktno kršenje suvereniteta Srbije".

"Takvu istragu ne bi dozvolila nijedna zemlja Evropske unije", rekla je Brnabić

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Nemam ambiciju da postanem ministar"
Branimir Nestorović, ATA

Branimir Nestorović

21.02.2024. 10:30

"Nemam ambiciju da postanem ministar"

Nosilac parlamentarne liste "Mi - Glas iz naroda" Branimir Nestorović izjavio je da nema ambiciju da postane ministar, niti da pokret po svaku cenu bude deo vlasti, ponavljajući stav i da neće davati podršku nijednoj opciji za formiranje većine u Skupštini grada Beograda.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
22°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve