Vesti
02.03.2024. 15:28
Beta

Zovite ako treba podrška

Brnabić o sprovođenju preporuka ODIHR i šta je poručila Nemcima

1
Izvor: ATAIMAGES / R.Z.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da će se nastaviti primena preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i da će već u nedelju biti održan sastanak radne grupe o sprovođenju što se, kako je rekla, radi godinama.

"Nemamo šta da krijemo, s ponosom možemo da kažemo šta smo radili - i to zbog naših građana, da Srbija bude što jača", rekla je Brnabić.

Navela je da će zahtevi opozicije biti "moljakanje" da ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne bude na listi i za nove beogradske izbore.

Ona je na društvenoj mreži X nastavila raspravu s predsednikom Odbora Bundestaga za spoljne poslove Mihaelom Rotom ponudivši pomoć u primeni preporuka Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u Nemačkoj.

"Zovite ako vam treba podrška u implementaciji preporuka ODIHR. Uvek smo spremi da pomognemo kao zemlja koja skoro svakodnevno sarađuje sa ODIHR od 2019. Nije lako, ali možete vi to", napisala je Brnabić.

Brnabić je u petak burno reagovala na poziv Ministarstva spoljnih poslova Nemačke da Srbija primeni sve preporuke iz konačnog izveštaja ODIHR o decembarskim izborima u Srbiji i na ocenu Rota da ti izbori nisu bili ni fer ni slobodni.

Poručila je da nemački Bundestag više od 10 godina nije sproveo nijednu preporuku ODIHR čime je na društvenoj mreži počela oštru raspravu razmenom objava s Rotom koji joj je odgovorio da nezavisna institucija poput ODIHR nikada u Nemačkoj nije potvrdila ogromne izborne nepravilnosti, organizovano preuređivanje biračkog spiska i prevoz fantomskih birača.

Na to mu je premijerka Srbije odgovorila zaključkom da on izveštaj nije ni pročitao, a komentariše ga jer se u njemu navode "tvrdnje i navodi" opozicije, a ne činjenice.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve