Vesti
21.05.2019. 10:59
RTS

ANTIĆ: Turski tok za sigurno snabdevanje gasom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Srbija je započela još jednu stratešku investiciju – gradnju nacionalnog magistralnog gasovoda od Bugarske do mađarske granice kojim će se dopremati gas i iz "Turskog toka", što će nam omogućiti sigurno snabdevanje gasom, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić za RTS.

Antić je ocenio da je reč o jednom od strateški najznačajnijih projekata za budućnost i razvoj Srbije.

"Srbija kroz ovaj projekat dobija sigurno snadbevanje gasom i rešava sve one rizike sa kojima smo se suočavali do sada. Postajemo tranzitna država kada je gas u pitanju, a od toga ćemo ostvarivati prihode i otvoriti mogućnost za dalji razvoj gasa. Ovo omogućava novu klasifikaciju, nove industrijske privredne zone, dalju reindustrijalizacije zemlje", istakao je Antić, dodajući da su radovi podeljeni na četiri deonice, koje će se cevima ispod reka - Crni Timok, Velike Morave, Dunava, Tamiša i Tise, uklopiti u trasu gasovoda.

Ministar je kazao da su već počele konkretne aktivnosti na izgradnji gasovoda.

"Prve količine cevi su počele da pristižu one su na trasi, tako da izvođači radova, među kojima je i jedan značajan broj domaćih kompanija realizuje taj projekt u skladu sa dinamikom i našim očekivanjima", objasnio je Antić dodajući da ne očekuje da će biti problema u finansiranju izgradnje gasovoda jer 30 odsto sredstava obezbeđuju akcionari "Gastransa" – srpski "Srbijagas" i ruski "Gasprom", ostalo je projektno finasiranje.

"Reč o jednom projektu koji je apsoplutno komercijalan, koji je zasnovan na zakupu kapaciteta tog gasovoda i takav projekat obezbeđuje pre svega da se iz tranzitnih taksi taj gasovod i ta čitava investicija otplati", rekao je Antić.

Govoreći o promeni cene struje ministar je istakao da je to deo ozbiljne računice.

"Za sada EPS nije podnela nikakav zahtev. Mi sa Svetskom bankom imamo aranžman i obavezu da razmatramo sve te finansijske parametre koji će garantovati finansijsku održivost EPS i njihove performanse da mogu da investiraju, da održavaju sistem i slično, tako da mi svake godine sa Svetskom bankom imamo matematiku na osnovu koje se analiziraju svi ti ukupni parametri", rekao je Antić.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
few clouds
16°C
26.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve