Vesti
11.07.2023. 14:43
Beta

Beograd

Dočekasmo: Aplikacija za gradski prevoz dostupna od srede

1
Izvor: Beoinfo

Aplikacija za mobilne telefone "Beograd Plus", putem koje ćemo moći u Beogradu da plaćamo gradski prevoz i pratimo lokaciju autobusa, biće dostupna od srede ujutru na Google Play prodavnici, izjavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je novinarima u Skupštini grada rekao da će putem aplikacije građani moći da plaćaju karte za prevoz kreditnim karticama, prebacivanjem novca sa kartice na nalog u toj aplikaciji, ili putem SMS poruka.

Šapić je naveo da je ugrađen novi GPS sistem za praćenje autobusa i da će on uz lokaciju autobusa i informaciju za koliko stanica stiže, imati i procenjeno vreme dolaska.

On je kazao da će građani putem aplikacije moći da slikaju i prijavljuju probleme i nepravilnosti u autobusima.

"Svi Beograđani će sada postati kontrolori, moći će da slikaju i prijave, a mi ćemo reagovati", rekao je Šapić.

Gradonačelnik je naveo da će karte moći da se nabave i u papirnom obliku, na 318 kioska širom grada, od kojih je 250 na stajalištima, a ostali u najprometnijim gradskim ulicama i dodao da očekuje da će do kraja leta to biti moguće na 500 trafika.

Plaćanje karata, kako je dodao, od kraja leta biće moguće i u samim autobusima, kreditnim karticama kod vozača, navodeći da će to najviše značiti strancima.

1
Izvor: Beoinfo

Govoreći o plaćanju karata od strane firmi, kazao je da one mogu svojim zaposlenima direktno da uplaćuju mesečne karte na broj telefona i da mnoge firme to već čine.

Prema njegovim rečima, Beograđani već kupuju više karata u odnosu na stari sistem, ali će prave cifre moći da se vide na jesen, kada se sve povlašćene kategorije vrate u grad.

Šapić je naveo i da će do kaja nedelje biti primljeno 150 kontrolora koji će biti zaposleni u gradskom preduzeću za naplatu karata, a koji su izgubili posao nakon raskida ugovora sa firmom "Kentkart", navodeći da je posao ponuđen svima koji su ostali bez posla u toj firmi.

Objasnio je da će oni biti pomoć "Belima" u vršenju kontrole karata, kao i da će vršiti kontrolu samih vozila, odnosno proveravati njihovu čistoću, sistem klimatizacije i da li se autobusi kreću planiranim trasama.

Dodao je da će kazne za nepoštovanje te tri stvari biti pooštrene.

"Mnogi su zloupotrebili ovih mesec i po dana što nije bilo GPS sistema za praćenje autobusa. Dobar deo vozila nije izlazio na ulice i zbog toga su bile gužve, zbog čega se izvinjavam Beograđanima", rekao je Šapić.

Naveo je da su mnogi prevoznici štedeli na klimi, napuštanju ruta vozila, i vožnjom praznih autobusa.

"To su stvari koje više neće moći da se rade, a radile su se masovno u prethodnih 10, 12 godina", kazao je gradonačelnik.

Upitan šta se događa sa raskidom ugovora sa kompanijom "Kentkart", odnosno da li je ona tužila grad zbog tog raskida ugovora, Šapić je rekao da za sada nema tu inforamciju, kao ni informaciju kolika su potraživanja te firme prema gradu.

"Njihovo je pravo da tuže, naše je pravo da se branimo", kazao je Šapić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Menjaju se trase javnog prevoza u centru Beograda
autobus

Važna informacija

22.06.2023. 13:30

Menjaju se trase javnog prevoza u centru Beograda

Manifestacija "Dani porodice 2023” prouzrokovaće od 23. do 26. juna izmene u režimu rada linija javnog gradskog prevoza, saopšteno je iz Sekretarijata za javni prevoz.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve