Vesti
28.07.2020. 18:39
Tanjug

AVALA STUDIOS: Šuma na Košutnjaku ostaće netaknuta

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Šuma koja se nalazi na prostoru koji koristi Avala Studios, na kojoj će se graditi projekat "Avala filmski park" neće biti sečena, saopštili su danas iz ove kompanije.

Kažu da se prostor kojim raspolaže Avala Studios prostire na oko 40 hektara, od čega kvalitetna šuma pokriva 7 hektara.

"Ova šuma ostaće netaknuta, a nakon izgradnje staza, klupa i pratećih sadržaja svi Beograđani će moći da uživaju i u ovoj novoj oazi", naveo je Peter Dajko, direktor Avala Studios, dodajući da će i sva ostala vredna stabla na prostoru biti evidentirana i sačuvana.

U toj kompaniji još jednom napominju da prostor na kojem je Avala Studios nije deo parka Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi.

"Usled decenijskog nemara, ovaj prostor, koji se prostire od ulice Kneza Višeslava nizbrdo ka Ceraku i Žarkovu je u izuzetno lošem stanju. Tu su već odavno izgrađeni objekti RTS, Kinoteke, Avala filma, vatrogasna stanica, čak i ilegalna betonska baza koja već dvadesetak godina zagađuje okolinu. Izgrađeni objekti su ili potpuno dotrajali ili su u lošem stanju, a većinu prostora pokrivaju divlje šiblje i korov", kaže Dajko.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Shutterstock

On ističe da je na ovom prostoru, takođe, već duže vreme evidentirano postojanje dve ogromne bare, koje su leglo komaraca i potencijalne zaraze, a većinom prostora kreću se jedino čopori pasa lutalica.

Avala Studios na ovom prostoru planira, kako kažu, izgradnju najmodernijih filmskih studija u cilju privlačenja velikih svetskih produkcija, rezidencijalnog naselja, osnovne škole, vrtića i sportskih objekata za javnu upotrebu.

Projekat je delo arhitekte Stanislava Fiale, a Avala Studios će u ovaj projekat investirati preko 600 miliona evra.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve