Vesti
30.09.2019. 16:28
R. E.

BLOKADA GRADA: Oko 3.000 taksi vozila širom centra Beograda

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Kako je i najavljeno najbrojnija taksi udruženja izašla su danas na ulice i blokirala centar Beograda, povodom organizovanog protestom koji je počeo od 13 časova.

Samo okupljanje taksista počelo je sat vremena ranije, kada su se sa četiri lokacije, blok 70, Kumodraške, Pionira i Obrenovačkog puta uputili ka zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj.

Proteste organizuju zbog toga što država ne sprovodi zakon protiv "privrednih društava i udruženja koja nezakonito, posredstvom aplikacija, obavljaju taksi prevoz", objavljeno je na Facebook stranici Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

"Nesprovođenje Zakona o prevozu putnika je razlog protesta i to što rade firme van tog zakona. Državne institucije bi morale da odrade svoj posao i svi oni koji posluju van zakona bi trebalo da budu zabranjeni odnosno morali bi da počnu da rade po zakonu", kaže Aleksandar Bijelić, jedan od čelnika beogradskih taksista.

Povodom protesta taksi udruženja, oglasila se i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, pozivajući taksiste da poštuju zakon.

"Nijedna blokada grada nije dobra za građane. Građani trpe. Građani trpe, a ne dobija se rezultat, a to je poštovanje zakona", istakla je Mihajlovićeva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

Taksi vozila napravila su "čep" na uglu Kneza Miloša i Nemanjine, blokiran je saobraćaj duž cele Nemanjine ulice, od Slavije do Balkanke, zaustavljeni su tramvaji u koloni.

Potpuno je blokiran Trg Nikole Pašića, od Vlajkoviceve ulice do Bulevara kralja Aleksandra, deo Ulice kneza Miloša od Nemanjine ka Bulevaru kralja Aleksandra, Takovska od Doma Narodne skupštine ka Cvijićevoj, te da je nešto ranije blokirana i raskrsnica Starine Novaka, 27. marta i Kraljice Marije.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Foto: Oksana Skendžić

Prema ranijim najavama, oko 3.000 vozila, krenulo je ka centru prestonice, a protest će potrajati do 15 sati. U protestu učestvuju Savaz auto-taksi udruženja Srbije, Ugovorna privredna taksi komora Srbije, Sindikat taksi vozača i autoprevoznika Nezavisnost, Pink, Luks, Beogradski vozači, Beonaksis, Čukaricki plavi, Žuti i Beotaksi. Taksi udruženja nisu najavila koliko će protesti trajati.

Uvertira u proteste

Kao predigra, popodnevnom protestu i blokadi grada, prethodila je žustra svađa između Aleksandra Bjelića iz Udruženja taksista Srbije i Vuka Gubernića, direktora CarGo, prilikom gostovanja u jutarnjem programu na TV Prva.

U jednom trenutku Guberinić je optužio Bjelića da "preko svog Udruženja poziva na smrtnu kaznu za CarGo", pa je pokazao i tvit Strukovnog udruženja taksi preduzetnika Sitaba u kom se navodi:

"Posle kineskih policajaca, ne bi bilo loše da angažujemo i kineske sudije. One koji za korupciju osuđuju na smrt streljanjem i još porodici naplate metak. To bi i CarGo zaustavilo."

Na optužbe Gubernića, Bjelić je rekao da oni nemaju veze sa njima.

"Mi nemamo veze s tom organizacijom koja je uputila pretnje, ali dobro što je to sada izrečeno, postoje sudske istance kojima ću se obratiti. Želim da se zahvalim predsedniku, premijerki, ministarki Mihajlović na podršci koju pružaju taksistima. Oni su učestvovali u donošenju Zakona o sređivanju prevoza u Srbiji", istakao je Bjelić.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
21°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve