Vesti
16.09.2019. 15:18
Tanjug

BRNABIĆ: Od 1. novembra povećanje plata od osam do petnaest odsto, veće penzije od 1. januara

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog "pozitivnog rebalansa" budžeta koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od osam do 15 odsto, rekla je danas premijerka Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za medije u vladi rekla da će daleko najveće povećanje plata biti u zdravstvu i to za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i lekare od 10 odsto.

"Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine", kazala je premijerka.

https://youtu.be/oWZ-lJXWt2k

Istakla je da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravstvenu infrasturkturu u kliničke centre, bolnice i drugo.

Brnabić je rekla da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen skupšitni na odlučivanje.

"Kada kažete rebalans kod nas to ima negativnu konotaciju, zato što je reabalans u prošlosti uvek bio način da država deficit budžeta koji je napravila za potrošunju preko mere i plana. Ovo je prvi pozitivni rebalans u Srbiji, to znači da ga imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Kako je rekla, rebalansom budžeta vlada želi da te uvećane prihode raspodelimo i vrati nešto građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrasturkturu.

"Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog", naglasila je ona.

Povezane vesti - MOJSILOVIĆ: Pripadnicima vojske od novembra povećanje plata

Ističe da se u najvećoj meri kako radi ova vlast ogleda u tome što se odgovornije i disciplinovoanije ponaše.

Dodala je da sve to što se danas radi ne bi bilo moguće bez teških mera fisklanle konsolidacije koje su 2014. pokrenute kada je premijer bio Aleksandar Vučić

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Srbija kredibilnija destinacija za investicije

Brnabić je takođe istakla da su strane direktne investicije u Srbiji dostigle u prvih sedam meseci ove godine 2,32 milijarde evra, što je povećanje od 43 odsto u odnosu na isti period 2018.

"Veliko mi je zadovoljstvo što smo svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija", istakla je premijerka.

Ona je kao razlog za ovo povećanje od 43 odsto, navela to što je Srbija sve kredibilnija destinacija za investicije.

https://youtu.be/UFVf_feVmKI

"Do ovoga nije bilo lako doći a postiže se time što dovodite jednog po jednog investitora, time što oni imaju dobre uslove, i pri tome ne subvencije - one su najmanje stavka u svemu tome, već predvidivo okruženje, dobru komunikaciju s vladom, uslove koji su transparentni, nema korupcije", rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.
Brnabić je navela da je dolazak kompanije Ikea bio veoma važan jer, kako kaže, "svi znaju da ona ne dolazi tamo gde je korupcija".

"Ako imate Ikeu koja je došla posle 10 godina pregovaranja, kada nije verovala u Srbiju, pa ostane i odluči da se proširi, pa imate nemački Kontinental, MTI, NCR ... onda sve to polako preokreće fokus svih ostalih investitora na tu zemlju, u ovom slučaju Srbiju i onda je mnogo lakše privlačiti investitore", rekla je Brnabić.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk

Za Morvaski koridor 120 mln evra iz budžeta

Predsednica vlade je takođe najavila da će direktno iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, zahvaljujući povećanim budžetskim prihodima, koji su nadmašili plan za 60 milijardi dinara.

Takođe, prema njenim rečima, deo sredstava u okviru pozitivnog rebalansa će takođe biti izdvojen za građane zadužene u francima.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve