Vesti
15.02.2024. 12:17
Beta/R. E.

Ceremonija u Orašcu

Obeležen Dan državnosti: "Srbija je i tada, kao što je i sada, bila deo svetske istorije"

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS / Darimir Banda

Centralna državna manifestacija obeležavanja Dana državnosti Srbije - Sretenja, održana je u Orašcu u kom je na taj dan 1804. podignut Prvi srpski ustanak, a tog dana 1835. godine donet je prvi moderan ustav Srbije, u Kragujevcu. 

Posle opela koje je služio episkog šumadijski Jovan, okupljenima se obratio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić koji je rekao da su dve "velike pouke" Sretenja "herojstvo i junaštvo čija su jedine granice mudrost i razum". 

"Danas nam je potrebna herojska ali i mudra politika koja će nam pomoći da ostvarimo naše nacionalne interese uz što manje žrtava za naš narod i našu državu", rekao je Dačić. 

On je kazao da su se na Sretenje 1804. u Orašcu okupili u to vreme najviđeniji Srbi i da su doneli jednu od "najvažnijih" odluka u istoriji srpskog naroda. 

"Imali su pred sobom najuzvišeniji cilj a to je ništa manje od slobode za svoj naroda. Ceo tadašnji svet je čuo da su Srbi krenuli u borbu za slobodu, samo 15 godina posle revolucije u Francuskoj i 28 godina od američke revolucije. Srbija je tada, kao što je i danas, bila deo sveta i svetske istorije", kazao je ministar. 

Ocenio je da je Prvi srpski ustanak "promenio" Balkan i bio inspiracija svim potlačenim narodima u ovom delu sveta da budu "hrabri kao Srbi i uzmu sudbinu u svoje ruke". 

"Srpski narod je za ovih 220 godina nebrojeno puta mora da brani slobodu i nezavisnost, ne samo oružjem nego i prvim ustavom iz 1835. godine. Srbija je u vreme Miloša Obrenovića bila među prvih 20 zemalja u svetu koje su imale moderan ustav, prva je u Evropi posle Francuske ukinula feudalizam i ropstvo a takav slobodouman ustav smetao je svima, najviše Austriji, Turskoj i Rusiji i zato je odmah ukinut", rekao je Dačić. 

Po njegovim rečima, i danas mnogima smeta nezavisna i samostalna Srbija i njena politika.

"Srbija i danas mora da brani vrednosti za koje su se borili velikani Prvog srpskog ustanka. Zato nam je danas najpotrebnija sloga, kad je reč o našem narodu na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj, što se tiče položaja Srba u Crnoj Gori, u Hrvatskoj, u Severmoj Makedoniji", rekao je Dačić.

Potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević rekao je da je jedna od osnovnih okolnosti koje formiraju ličnost svakog čoveka, njegovu sadašnjost i njegovu budućnost, jeste zapravo njegova prošlost.

"Prošlost njegove porodice, prošlost njegovih predaka, njegovog naroda. Ta prošlost predstavlja jedno nevidljvio, ali vrlo jako utemeljenje. Orijentir kako ćemo napred, putokaz i nadahnuće da se setimo ko smo i šta smo", rekao je Vučević.

Istakao je da je to duh prošlih vremena i živo sećanje na ono što nas obeležava i što nas čini kakvim jesmo.

"Svako onaj ko je s rezignacijom odbio da bude ono što jeste i što jedino može biti gubio se u vremenu i prostoru".

Istakao je da se bunt protiv samog sebe na kraju uvek završavao pogubno, jer se na taj način uvek radilo u korist svoje štete.

"Ovo važi kako za pojedince, tako i za čitav narod. I nacije, i pojedinci utemeljeni u svom biću imaju jednu veliku prednost. Svesni sebe svojih mana i vrlina, oni mogu da biraju put uspeha, jer postoji nešto što nam struji kroz krvotok, kroz mišice i kroz ceo organizam i nešto što nadahnjuje našu dušu, nešto što nas drži i vuče ka napred", naveo je Vučević.

Kako je Vučević naveo, to nešto je vera i da je vera sve.

"Vera u sebe i svoj rod, vera u brata, u majku, u oca. Vera u boga, u narod. Vera da smo bili sinovi, ćeri carski, da je za onim brdima razoren dvor i da je mojega cara baš tamo jednom bio junački zbor. I vera da ćemo spokoj naći kad Srbin više ne bude rob. I na ovom mestu je, draga braćo, bio upravo jedan takav zbor i tu su se okupili oni koji nisu imali ništa i imali su sve", istakao je Vučević.

1
Izvor: Beta / MRE SRBIJE / Emilija Jovanovic

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da Srbi treba da se u vrednosnom smislu okupe oko "srpskog sveta". 

"Bez oklevanja da držimo do našeg identiteta, našeg jezika, pisma, vere, krsne slave i da nikkad nikom ne dozvolimo da nam to ospori", rekao je Dodik. 

Po njegovim rečima, građani RS danas slave Sretenje kao "svoj dan državnosti". 

"Ne mogu to da nam zabrane ni stvarni ni lažni predstavnici kolektivnog Zapada. Taj Zapad nas nije razumeo ni pre 220 godina i nije podržao Prvi srpski ustanak a morao je da zna da su horde muslimana iz Bosne i Hercegovine dolazile u Srbiju da uguše ustanak", rekao je Dodik.

1
Izvor: Beta / MRE SRBIJE / Emilija Jovanovic

Ocenio je da su bez stabilne i jake Srbije, Srbi u RS "kao glineni golubovi izloženi napadima ne samo lokalnih neprijatelja nego i predstavnika velikih sila" koje po njegovim rečima, Srbima nikad nisu priznale pravo da se organizuju na svim etničkim prostorima na kojima žive. 

Obeležavanju Dana državnosti u Orašcu pored ministara Srbije i RS, prisustvovali su i visoki predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Vojske Srbije, kao i građani.

Prethodno se ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao izaslanik predsednika Srbije, upisao u Spomen knjigu, nakon polaganja venaca kod Spomenika Neznanom junaku na Avali, povodom obeležavanja Dana državnosti.

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS / Darimir Banda

Venac je položio u pratnji načelnika Generalštaba generala Milana Mojsilovića i komandanta Garde brigadnog generala Nikole Dejanovića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve