Vesti
15.02.2023. 11:15
Beta

"To su naši preci hteli"

Vučić: "Stvorili smo suverenu državu koja ima pravo na reč"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN OBRADOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na Sretenjskoj akademiji u Kragujevcu da srpskom narodu u centralnoj Srbiji, Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i onima koji žive u drugim državama, prava i budućnost može garantovati samo "demokratska, suverena i slobodna" Srbija.

"Ne može za njih njihova prava i njihovu budućnost da izbori nikakva Kozačka skupština, nikakve prazne parole, nikav lažni a glasni patriotizam i nikakvi divlji pozivi na novi krug rata i smrti", rekao je Vučić čitajući Sretenjsku besedu povodom Dana državnosti Srbije.

Vučić je naveo da je država rađana upravo u Kragujevcu, gde je 15. februara 1835. godine donet prvi moderan ustav Ustav Kneževine Srbije, i dodao da od tada "nikada nije umirala".

"Za nas ne postoji važniji zadatak nego da se prema onome što imamo odnosimo, što je stvoreno našom slobodnom voljom, odnosimo odgovorno, da ga čuvamo i jačamo i da ne dozvolimo da bilo ko ugrozi suštinu našeg postojanja i našeg opstanka", kazao je on.

On je dodao da je Srbija danas suočena sa posledicama rata na Istoku Evrope u kome ne učestvuje, ali ga trpi, kao i sa pritiscima oko Kosova i Metohije.

"Danas svoj spas možemo da nađemo samo u činjenici da smo u poslednjih deset godina stvorili ono što su naši preci hteli - da stvorimo jaku državu, demokratsku, slobodnu i suverenu koja je u stanju da raste, razvija se i jača i istovremeno čuva svoje nacionalne interese. Stvorena je država koja ima pravo na reč i poštovanje, i koja to pravo crpi iz poštovanja onih principa koje bi ceo demokratski svet trebalo da poštuje", naveo je predsednik Srbije.

"Ne oduzimajući nikome slobodu da sam odlučuje i da se bori za svoje, mi možemo da zahtevamo i da se poštuje i naša sloboda da budemo suvereni, sami odlučujemo i borimo se za svoje. Bez države, samo kao narod, to ne bismo uspeli", rekao je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Makron čestitao Dan državnosti Srbije, a ovo je posebno istakao
Srbija i Francuska

Predsednik Francuske

08.02.2023. 21:24

Makron čestitao Dan državnosti Srbije, a ovo je posebno istakao

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je u sredu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću praznik Dan državnosti, poželeo da se nastavi razvoj odnosa između dve zemlje i istakao važnost pridruživanja EU i usaglašavanja s njenim stavovima, sprovodjenja reformi i postizanja kompromisa s Prištinom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve