Vesti
15.03.2024. 12:40
R. E.

"Hitno ga zaustaviti"

Đilas pisao zvaničnicima EU zbog Kurtijevog nasilničkog pristupa prema Srbima

1
Izvor: ATAIMAGES / A.H.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas uputio je pismo ambasadorima svih zemalja članica EU, ambasadoru SAD, kao i visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelu, izaslaniku EU za dijalog Miroslavu Lajčaku, specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru i savetniku za nacionalnu bezbednost SAD Robertu O' Brajenu, a povodom, kako je naveo, jednostrane i sramotne akcije uklanjanja ćiriličnih saobraćajnih znakova, koju sprovodi Aljbin Kurti na severu Kosova i Metohije.

"Aljbin Kurti najnovijom akcijom zamene ćiriličnih imena na severu Kosova i Metohije nastavlja sa provokacijama koje imaju za cilj ponižavanje Srba, uskraćivanje njihovih osnovnih prava i izazivanje novih konflikata", navodi se u pismu Đilasa, a prenosi SSP u saopštenju.

Đilas je međunarodnim predstavnicima poručio da od njih i njihovih vlada očekuje da učine sve kako bi se sa ovakvom politikom prema građanima srpske nacionalnosti prestalo.

Organizovano uklanjanje svih saobraćajnih putokaza na ćiriličnom pismu na severu Kosova je samo poslednji incident iz palete jednostranih sramotnih akcija Aljbina Kurtija.

"Ovaj potez Kurtija predstavlja kršenje svih vrednosti za koje se Evropa zalaže, u suprotnosti je i sa Ahtisarijevim predlogom plana za Kosovo, sa Ustavom Kosova, a za njega ne postoji uporište ni u takozvanom francusko-nemačkom planu koji je Evropa usvojila i na koji je pristanak dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić", naveo je Đilas.

Poslednje jednostrane i destruktivne akcije Aljbina Kurtija potvrđuju naše strahove i ne mogu se drugačije nazvati osim sramotnim, dodao je lider SSP.

Ocenio je i da se Kurti mnogo gore ponaša prema Srbima na Kosovu i Metohiji nego što se Milošević i njegov režim odnosio prema albanskom narodu u periodu između 1987. i 1998. godine.

"Sve ove akcije Kurtija protiv Srba na Kosovu, njihovih prava i imovine, moraju odmah biti zaustavljene", naglasio je Đilas.

Dodao je i kako veruje da je poslednji čas da se konačno zaustavi "ovaj iracionalan i nasilnički pristup" Aljbina Kurtija prema srpskom narodu na Kosovu.

"Kurtijeve akcije, zajedno sa štetnom i iracionalnom odlukom da zabrani upotrebu srpskog dinara na Kosovu, nedostatkom bilo kakvog napretka na stvaranju zakasnele Zajednice srpskih opština i odbijanjem da izvrši uticaj na gradonačelnike na Severu Kosova da podnesu ostavke jer nisu dobili nikakvu podršku na izborima, gura već nestabilnu bezbednosnu situaciju na Kosovu na rub konflikta. To je nešto što niko ne želi, osim Aljbina Kurtija", upozorio je Đilas.

"Mi tražimo od Vas da pomognete u zaustavljanju svih daljih jednostranih, nasilnih i destruktivnih koraka od strane Aljbina Kurtija, što bi značajno doprinelo prevenciji svih mogućih novih konflikata na Balkanu", zaključio je lider SSP.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve