Vesti
20.12.2022. 16:00
Srećko Milovanović

Kina i Srbija

Doktorka Bo Sjuhua - U službi nauke i humanosti

Srbija i Kina
Izvor: Shutterstock

Srpski i kineski lekari udruženim snagama i vođeni željom za dobrobiti ovdašnjih pacijenata osnovali su Srpsko-kinesko udruženje tradicionalne kineske medicine.

U prelepom ambijentu svečane sale beogradskog hotela "Kraun plaza" i uz prisustvo gostiju iz obe države, osnovano je Srpsko-kinesko udruženje tradicionalne kineske medicine, a za prvu predsednicu izabrana je doktorka Bo Sjuhua.

U prvom obraćanju kao predsednica novog udruženja doktorka Bo istakla je da je ponosna što i na ovaj način može da doprinese jačanju srpsko-kineskih veza i da će davati sve od sebe i ubuduće da te veze budu čvrste kao što su i sada.

"Uvek i na svakom koraku moramo raditi i biti u službi nauke i humanosti. Kineski i srpski narod su kroz istoriju prošli kroz mnogo toga i znaju da cene prave vrednosti, a zdravlje je jedna od najvažnijih ljudskih vrednosti", rekla je doktorka Bo obraćajući se okupljenima.
 

Doktorka Bo Sjuhua u Srbiji živi već više od dve decenije. Za to vreme stekla je veliki ugled kod stručne javnosti i kod pacijenata. Doktorka Bo pacijente leči akupunkturom, masažom, kineskim lekovitim biljem i ventuzama, odnosno staklenim teglicama, koje se postavljaju na određene delove tela da bi pokrenule krv i energiju.

Za ove drevne metode dr Bo tvrdi da najviše pomažu onima koji imaju problema sa kičmom, poput diskus hernije, posledicama šloga, visokim i niskim krvnim pritiskom, bolnim kolenima, migrenom, nesanicom, neplodnošću… Koliko je doktorka Bo vezana za našu zemlju i koliko je voli svedoči i to što je svojoj ćerki dala ime koje na kineskom jeziku znači Srbija. Osnivanje srpsko-kineskog udruženja je još jedan od sanjanih i ostvarenih snova doktorke Bo Sjuhua.

Okupljenima u "Kraun plazi" obratila se i počasna predsednica Srpsko-kineskog udruženja tradicionalne kineske medicine, profesorka dr Ljubica Konstantinović koja je iznela neke od ciljeva u radu udruženja.

"Unapređenje stručnog rada, obrazovanja i istraživanja u oblasti tradicionalne kineske medicine, promocija osnovnih postulata tradicionalne kineske medicine, kao i objavljivanje stručnih publikacija u vezi sa tradicionalnom kineskom medicinom samo su neki od ciljeva i smernica kojima ćemo se kretati u narednom periodu. Veliki i lep posao je pred nama i mi ga sa radošću prihvatamo", rekla je u pozdravnom govoru profesorka Konstantinović.

O značaju i istorijatu akupunkture u Srbiji, kao tradicionalne metode u kineskoj medicini, gostima u "Kraun plazi" govorila je i članica Srpsko-kineskog udruženja tradicionalne kineske medicine profesorka dr Zorica Brdareski.

"Uzimamo jedni od drugih ono što je najbolje i što se vremenom dokazalo kao efektan vid lečenja. Imamo još mnogo toga jedni od drugih da naučimo i to je jedan od razloga za osnivanje ovog našeg udruženja", istakla je prof. Brdareski.
 

Prisutnima su se posredstvom video-linka obratili i eminentni kineski lekari koji su dali punu podršku novoosnovanom udruženju dva naroda i države.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Odlazak Đang Cemina: "Čak i u smrti, njegov tajming je bio besprekoran“
1

Reformator

02.12.2022. 15:05

Odlazak Đang Cemina: "Čak i u smrti, njegov tajming je bio besprekoran“

Đang Cemin na čelu Kine faktički, mada ne i formalno, bio je skoro 15 godina. Najpre kao generalni sekretar Komunističke partije Kine (1989 –2002), a potom i kao predsednik NR Kine (1993 – 2003).
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
05.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve