Vesti
25.10.2019. 11:58
R. E.

DVORSKO SLIKANJE: Zašto Karađorđevići ne vraćaju slike Narodnom muzeju?

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Čije su slike koje se nalaze u dvorskom kompleksu na Dedinju? U Narodnom muzeju tvrde da je bar jedan deo njihovo vlasništvo. Iz porodice Karađorđević to ne negiraju otvoreno, ali traže od Muzeja da dokaže vlasništvo.

Istovremeno kolaju glasine kako se na crnom tržištu umetnina nude određene slike za koje se pretpostavlja da dolaze iz Beograda. Dodatni začin celoj priči daje i podatak, koji nam je dostavljen iz Narodnog muzeja, da je stručnjacima ove institucije prošle godine onemogućeno da provere u kakvom su stanju umetnine iz njihovog inventara, a koje se trenutno nalaze u okviru dvorskog kompleksa na Dedinju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

U dvorskom kompleksu trebalo bi da se nalazi ukupno pet dela koje se vode u inventaru Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja. Čitav problem izbio je nakon što su iz Muzeja zatražili da im se za potrebe realizacije stalne postavke vrati slika "Trgovac divljači", čiji je autor flamanski umetnik iz XVII veka Adrijan van Utreht.

Karađorđevići su to odbili.

Koliko umetničnih dela Muzeja se zaista nalazi u Belom dvoru? Ko su članovi radne grupe koje je imenovalo ministarstvo, a koji su posetili Muzej? I ko vodi evidenciju o tome šta se sve nalazi u dvorskom kompleksu od umetničkih dela, u kakvom su stanju i ko ih kontroliše čitajte u novom broju Ekspresa koji je od danas na kisocima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Ekspres uvek donosi drugačiji ugao.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
18°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve