Vesti
09.04.2024. 13:20
R.E./ RTS

Izmene zakona

Zvanično: Trotineti LEGALNA VOZILA, ali...

trotinet, električni trotinet
Izvor: Shutterstock

Počela je registracija trotineta kako bi mogli da učestvuju u saobraćaju i trajaće do 15. juna.

Izmenama zakona trotineti su prepoznati u zakonodavstvu i tako postali legalna vozila na putu.

Trotineti su laka električna vozila, ali samo oni koji ispunjavaju uslove moći će da se koriste u saobraćaju i to uz propisanu nalepnicu. Za izdavanje nalepnice, između ostalog, biće potrebno da se uplatiti 2.060 dinara.

Poslednjim izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, uvedena su laka električna vozila koje predstavljaju motorno vozilo.

Trotineti, novina u saobraćaju, su vozila sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, a čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kW, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Trotineti su izmenama zakona prepoznati u saobraćaju

Samo trotineti koji ispunjavaju navedene uslove moći će da se koriste na propisan način u saobraćaju i to samo kada poseduju odgovarajuću propisanu nalepnicu.

Agencija za bezbednost saobraćaja navodi da se pod terminom laka električna vozila podrazumevaju isključivo trotineti sa po jednim točkom napred i nazad, bez mesta za sedenje i sa navedenim karakteristikama snage, mase i brzine.

Lakim električnim vozilima ne podrazumevaju se bilo kakvi monocikli, bicikli, mopedi, samobalansirajuća sredstva, skejtovi i slično, ističu iz Agencije za bezbednost saobraćaja, piše "RTS".

Pravilnik, kako dobiti nalepnicu 

Na osnovu odredaba Zakona, početkom prošlog meseca je donesen Pravilnik o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila koji je objavljen u Službenom glasniku RS broj 16/24.

U navedenom pravilniku objašnjena je procedura podnošenja zahteva za dobijanje nalepnice, dat je obrazac zahteva i način popunjavanja kao i spisak potrebne dokumentacije.

Dokumentacija se po pravilu dobija prilikom kupovine trotineta. Uz zahtev pored navedene tehničke dokumentacije, prilaže se očitana lična karta za fizička lica, odnosno dokaz o upisu u registar pravnih lica za pravna lica, izjava propisana pravilnikom, na propisanom obrascu i dokaz u uplaćenoj naknadi za izdavanje nalepnice u iznosu od 2.060,00 dinara, od čega cena usluge izdavanja nalepnice iznosi 1.560,00 dinara, dok cena obrasca nalepnice iznosi 500 dinara.

Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice vrši se na mestima koja se nalaze u informaciji objavljenoj na zvaničnom internet sajtu Agencije za bezbednost saobraćaja www.abs.gov.rs, a koja obuhvata spisak od 80 gradova i opština, odnodno preko 150 predajnih mesta.

Agencija za bezbednost saobraćaja Apelujemo na sve vozače lakog električnog vozila da poštuju saobraćajne propise, da uvek koriste zaštitnu kacigu i nose svetloodbojni prsluk kada se kreću kolovozom.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve