Vesti
28.03.2019. 20:31
R.E./Kurir

EU traži ukidanje vize za Kosovo

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Evropski parlament usvojio je danas predlog Evropske komisije kojim se od članica EU traži vizna liberalizacija za građane s kosovskim pasošima. Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je da je zadovoljan činjenicom da je Evropski parlament prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.
- Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i bezbednosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona - rekao je Avramopulos.

On je podsetio da je Evropska komsija u julu prošle godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.
- Osiguraćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalno pomerati cilj. U suprotnom postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne da se udaljava od EU - rekao je Avramopulos.

Izvestilac za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je da je Kosovo ostalo "crna rupa na Zapadnom Balkanu" kada su u pitanju vize zbog čega je pozvala EU da odmah regauje. Deo članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika i problema koje je EU već imala s prilivom azilanata sa te teritorije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
19°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve