Vesti
05.03.2023. 12:51
Beta

Emanuele Žofre

"Evropski predlog je istorijska prilika za Srbiju"

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Šef delegacije Evropske unije u Beogradu Emanuele Žofre izjavio je da je evropski predlog o Kosovu "istorijska prilika" i da je "zato odlična vest" da su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti "složili da nije potrebna dalja diskusija o predlogu EU".

"Međutim, uspeh dolazi sa stvarnim sprovođenjem sporazuma. Visoki predstavnik EU je nakon sastanka istakao da svi dosadašnji sporazumi iz dijaloga ostaju važeći i obavezujući, a to uključuje naravno i uspostavljanje Zajednice srpskih opština i na toj urgentnoj stvari ćemo nastaviti da insistiramo", rekao je Žofre u intervjuu za list Kurir.
 

On je naveo da je "neophodno videti pozitivne strane ovog novog sporazuma", jer on može da donese nove ekonomske prilike kroz povećanu finansijsku pomoć, poslovnu saradnju i nove investicije na Kosovu i u Srbiji.

"To će takođe biti prekretnica u procesu integracije Srbije u EU", naglasio je Žofre.

Prema njegovim rečima, specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak nastaviće svoje diplomatske napore u martu u Beogradu i u Prištini u pripremi sledećeg sastanka na visokom nivou.

"Moramo svi zajedno da radimo da bi se ostvarila primena svih sporazuma", rekao je Žofre.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Formiranje ZSO: Ćeraćemo se još
Kosovo i Srbija

Kosovo

05.02.2023. 01:00

Formiranje ZSO: Ćeraćemo se još

"Ekspresov“ prošlonedeljni intervju sa Nedžmedinom Spahijuom pokazao je jednu jako važnu stvar na primeru ZSO-a. Iako je za nas reč o Zajednici srpskih opština, a za kosovskog analitičara o Zajednici opština sa srpskom većinom, složili smo se da je njeno formiranje, bez obzira na to kako će je koja strana zvati, neophodno. Da je ona važna zbog Srba koji žive na severu Kosova.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve