Vesti
29.12.2023. 20:15

Specijalni tužilac Kosova

"Nije Kurtijeva stvar kada se podižu optužnice "

Aljbin Kurti
Izvor: Shutterstock

Glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova (STK) Bljerim Isufaj poručio je danas premijeru Aljbinu Kurtiju, da premijer nije ovlašćen za podizanje optužnica i donošenje odluka kada prestaju istrage.

"Nije njegova stvar da podiže optužnice. To je stvar pravosudnog sistema. Podižemo optužnice kada završimo istrage, kada imamo dokaze. Niko ne može da nam kaže kada treba da podignemo optužnicu, a kada da obustavimo istrage", rekao je Isufaj na godišnjoj konferenciji za novinare.

Kurti je pre nekoliko dana izjavio da pravosudni sistem, uprkos informacijama i činjenicama, još nije podigao nijednu optužnicu za "teroristički napad" u Banjskoj.

Bljerim Isufaj je predložen od strane Tužilačkog saveta Kosova za glavnog državnog tužioca, ali do sada je bilo stalnih sukoba sa državnim vrhom, a predsednica Kosova Vjosa Osmani odbila je da ga ukazom imenuje na tu funkciji.

Upitan o povlačenju naloga za hapšenje bivšeg potpredsednika Srpske liste Milana Radojčića u slučaju ubistva Olivera Ivanovića, on je rekao da je dao saglasnost na ukidanje naloga za hapšenje Radoičića, "ali da razlozi ne mogu biti objavljeni".

Dodao je da je nalog za hapšenje kasnije vraćen i da se istraga nastavlja.

"Dao sam saglasnost. Ne mogu da javno iznosim razloge. To su osetljiva pitanja, to su pitanja istrage. Što se tiče hapšenja Radojčića, to je potpuno interna stvar Tužilaštva, budite sigurni da ne možemo da iznosimo previše detalja o predmetima koje vodimo. Nikada nije bio u pritvoru. Na neko vreme je povučena poternica koja mu je u međuvremenu vraćena", dodao je on.

Isufaj je povodom izjave bivšeg specijalnog tužioca Sulj Hodže, koji je rekao da je bilo ljudi koji su mu rekli da povuče nalog za hapšenje Radoičića, kazao da je o tome saznao iz medija i poručio "da je Sulja mogao da uhapsi svakoga ko je to tražio od njega".

Specijalno tužilaštvo je 19. februara 2021. godine zatražilo ukidanje poternice za Radoičićem, dok je sud odobrio ovaj zahtev 23. februara 2021. godine.

Poternica je raspisana u avgustu 2020. godine pod sumnjom da je Radoičić bio deo organizovane kriminalna grupa, povezane sa ubistvom političara Olivera Ivanovića.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve