Vesti
16.02.2022. 11:47
Tanjug

Kosovo

Godišnjica napada na autobus "Niš ekspresa"

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Na današnji dan, pre dvadeset i jednu godinu, dogodio se jedan od najmonstruoznijih zločina na Kosovu i Metohiji, u kome je, prilikom bombaškog napada na autobus "Niš ekspresa" u Livadicama kod Podujeva, poginulo 12, a povređeno 43 raseljenih Srba.

Svi oni su tog dana krenuli iz centralne Srbije u Gračanicu, da obeleže Zadušnice i posete grobove najmiljih, podsetila je Kancelarija za KiM.

U napadu su poginuli Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić, Dragan Vukotić i Nebojša, Snežana i Danilo Cokić koji je imao samo dve godine.

Više od dve decenije počinioci i nalogodaci ovog krvavog zločina nisu pronađeni i kažnjeni.

Zločin u Livadicama pokazuje da je nakon ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji na scenu stupila organizovana kampanja terora i zastrašivanja, koja je imala za cilj završetak etničkog čišćenja srpskog stanovništva, navedeno je u saopštenju.

Međutim, kako se ističe, najgore od svega je što je ideologija koja je dovela do zločina u Livadicama i danas živa i ogleda se u svakodnevnim napadima na Srbe, njihovu imovinu i objekte Srpske pravoslavne crkve u pokrajini.

Obeshrabruje i činjenica da političari u Prištini do danas nisu pokazali spremnost da se suoče sa zločinima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, koji po pravilu ostaju nerasvetljeni i nekažnjeni, pa je u takvoj atmosferi teško očekivati ozbiljniju normalizaciju odnosa na terenu.

Ovo je, ističu iz Kancelarija za KiM, mrlja i na licu međunarodne zajednice, koja nije uspela da ispuni obaveze iz svog mandata i osigura bezbednost srpskom stanovništvu u pokrajini, što potvrđuje i činjenica da se zločin u Livadicama dogodio u prisustvu vojnika KFOR-a.

Zato apelujemo, pre svega na međunarodne misije na terenu, da ponovo otvore istrage za ovaj i sve druge zločine nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji i da se počinioci pronađu i adekvatno osude za počinjena zlodela. To bi bio čin odgovornosti, kako prema porodicama nastradalih, tako i prema budućnosti, ocenjuje se u saopštenju.

Vlada Republike Srbije nikada neće prestati da insistira na ovim zahtevima, naglasila je Kancelarija za KiM.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Kosovo ne treba da se plaši formiranja ZSO"
Kosovo

Miroslav Lajčak

02.02.2022. 10:24

"Kosovo ne treba da se plaši formiranja ZSO"

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajcak je izjavio da Kosovo ne treba da se plaši formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO), jer takva zajednica, prema njegovim rečima, ne znači stvaranje srpske republike, prenosi prištinska "Koha".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
13°C
04.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve