Vesti
22.04.2023. 14:54
R. E.

"Granit 2023"

Šta je Srbija videla na vojnoj vežbi u Batajnici (FOTO)

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Pripadnici Vojske Srbije izveli su prikaz borbenih sredstava koje poseduju Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane na vežbi "Granit 2023" na vojnom aerodromu u Batajnici.

Na vežbi je bilo angažovano više od 5.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, više od 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova.

Prikazano je najsavremenije naoružanje i vojna oprema kojom su opremeljene jedinice srpske vojske.

Prikaz je počeo padobranskim demo skokom padobranaca iz 63. padobranske brigade koje su iskakali iz helikoptera H145 sa zastavama Srbije i Vojske Srbije.

Usledilo je nakon toga iskakanje pripadnika 72. brigade za specijalne operacije iz helikoptera Mi8 sa užetom i iz helikoptera Mi17 sa fast roupom i repelinom.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Demonstrirana je talačka situacija, gde je odred vojne policije kao i pripadnici Kobre savladao teroriste i oslobađao taoce, a zatim je prezentovano i izvlačenje specijalnih jedinica helikopterima Mi35.

U pripremi za nalet vazduhoplovnog ešalona, avioni Ratnog vazduhplovstva poletali su u razmaku 10 sekundi. Prvo su poletali Supergalebovi G4 koji služe za obuku mladih pilota, zatim Orao J22 opremljen raketama vazduh-zemlja.

Zatim su leteli modernizovani avioni MIG-29, a onda je izveden i nalet lovačko-bombardeske avijacije u pomoći pešadiji u kome su učestvovali avioni Orao J22 i G4.

U Batajnici su prikazani i protivazdušni modernizovani sistemi Kub, nakon čega je usledio zajednički defile 63. padobranske brigade, 72 brigade za specijalne operecije, pripadnici Kobri, Vojne policije, što je bila jedna od retkih prilika kada su sve specijalne jedinice Vojske Srbije bile na jednom mestu.

Prikaz je završen naletom vazduplovnog ešalona, u kojem su učestvovala dva odeljenja lovačko-presretačkog aviona MIG-29, dva odeljenja aviona Orao J22, Supergaleb G4, zatim aviona Utva75 domaće proizvodnje.

Viđen je nalet borbenih helikoptera Mi8 koji je srednji transportni helikopter, H145 laki višenamenski transportni helikopter, Mi35 namenjen uništavanju protivoklopne tehnike, a nalet je završen sa dva MIG-29.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u Batajnici čestitao Dan Vojske, ističući da je izabran poseban datum – početak Drugog srpskog ustanka, koji je utemeljio modernu srpsku državnost.

"Mogli ste da vidite deset migova 29 da lete, 10 orlova. Tek nam stižu helikopteri zapadne proizvodnje, kao i tenk-helikopteri. Pokazali smo naše oružje i oruđe, prvi put i dron CH-95, Dalje razvijamo naše dronove i naručili smo i kamikaze, pre kraja godine će stići, rezervisali smo ih. Mi smo drastično ojačali svoje snage i borbenim vozilima pešadije", rekao je predsednik Srbije.

"Naša vojska je sve snažnija, ljudske kapacitete ćemo da dopunjavamo, a naše je da čuvamo mir. Današnju vežbu ocenjujem - vrlo dobro", zaključio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Kakva je to vojna vežba "Platinasti vuk" i po čemu je posebna
Vojnici, vojska

Ministarstvo odbrane

10.04.2023. 18:45

Kakva je to vojna vežba "Platinasti vuk" i po čemu je posebna

Ministarstvo odbrane je saopštilo da je zaključkom Vlade Srbije iz marta taktička vojna vežba "Platinasti vuk" izuzeta iz moratorijuma na izvođenje vežbi sa stranim partnerima i da je donošenje te odluke "ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama".
Close
Vremenska prognoza
clear sky
25°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve