Vesti
21.02.2024. 13:18
Beta

Sud za ratne zločine

Zašto je Hag produžio pritvor Tačiju i Veseljiju

hasim taci 21.02.2024.
Izvor: EPA/ANP / JERRY LAMPEN

Sud za zločine u Hagu produžio je za još dva meseca pritvor bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, raspravno veće je ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična dela iz optužnice.

Nadalje, po sudijama, postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo.

Rizik od bekstva optuženih, veće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Veće je naglasilo da je utvrđeno da je Tači u sudskom pritvoru "posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka".

"Štaviše, zabeleženo je da je Tači posetiocu preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja. Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja", piše u odluci.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, "nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja" i da je, dok je bio šef obaveštajne službe ŠIK, njeni agenti "bili umešani u zastrašivanje svedoka".

I Veselji je, po mišljenju veća, iz pritvora "mogao odati poverljive informacije".

Veće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo "počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući i svedoke".

Sudije su naglasile je da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada "uporna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mere" za svedoke.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sud u Hagu o tome zašto je Tači pušten u kratku posetu Prištini
Hašim Tači

Specijalni kosovski sud

29.05.2023. 17:09

Sud u Hagu o tome zašto je Tači pušten u kratku posetu Prištini

Specijalni kosovski sud u Hagu potvrdio je za Betu da je bivšeg komandanta OVK Hašima Tačija iz humanitarnih razloga pustio u kratku posetu porodici u Prištini tokom koje će biti pod sudskim nadzorom.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve