Vesti
12.06.2021. 11:05
Marko R. Petrović

Savet bezbednosti UN

Haška priča

Aleksandar Vučić
Izvor: EPA/ Virginia Mayo

Srbi su osuđeni na ukupno 1138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine.

Slučajno ili ne, tek u danu kada je u Hagu potvrđena kazna doživotnog zatvora ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održao je sednicu na kojoj je razmatran upravo rad Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, naslednika Haškog tribunala.

Većina učesnika sednice, uz retke izuzetke poput predstavnika Rusije, pozdravila je rad Mehanizma, kao i presudu Mladiću, ali su i kritikovali Srbiju zbog, kako su govorili, neispunjavanja svojih obaveza. A te obaveze bile bi, kako ocenjuju, ispunjene ukoliko bi Hagu bili izručeni radikali Petar Jojić i Vjerica Radeta, koji su optuženi za nepoštovanje suda.

Na te, ali i na druge primedbe koje se tiču Beograda, odgovorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji se Savetu bezbednosti obratio video-pozivom, ocenjujući da Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze prema Mehanizmu, ali da isto tako želi da poštuje međunarodno pravo.

Ukazao je, ponovo, i na nesrazmeru kada je reč o broju osuđenih za ratne zločine među predstavnicima Srba, Hrvata, Bošnjaka i Albanaca, kao i kada je u pitanju prepuštanje određenih slučajeva nacionalnim pravosuđima.

„Republika Srbija je više puta pokretala pitanje služenja kazni u Srbiji, ali se to nije desilo još uvek. Prirodno je da Srbija želi da njeni državljani služe kaznu u Srbiji“, rekao je Vučić.

Poseban problem postoji, kako je rekao, na teritoriji Kosova i Metohije, gde sada hoće da sude Srbima kojima su već sudili.

„Ta teritorija je pod privremenim mandatom Ujedinjenih nacija. Predsednik Mehanizma podneo je izveštaj o navodnom neispunjavanju pravila, zato što nisu izručeni Petar Jojić i Vjerica Radeta“, kazao je i dodao da Srbija ozbiljno shvata svoju saradnju sa Mehanizmom, ali i da njihovo izručenje nije saglasno sa međunarodnim pravom.

Veće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu odlučilo je, naime, 2016. godine, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

„Podsećam vas da je Republika Srbija tribunalu izručila sve osobe koje su bile optužene i takođe smo dali veliki broj svedoka i opširnu dokumentaciju. Trinaest slučajeva je prebačeno u BiH, dva Hrvatskoj, samo jedan Srbiji. Na kraju želim da vas sve podsetim da je Francuska na zahtev za izručenje Artmanove (Florens Artman, bivša portparolka Tužilaštva u Hagu, prim. nov.) zbog nepoštovanja suda odbila da je izruči, zato što to zakon ne dozvoljava. Vašim zahtevima da Srbija izruči Radetu i Jojića vi pokazujete nepoštovanje prema Srbiji“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je Srbija jedina zemlja koja je osudila sve zločine, uključujući i onaj u Srebrenici, dok nijedna zemlja koja je bila uključena u rat to nije uradila. 

„Nije suđeno pripadnicima drugih naroda, i to uprkos međunarodnim pravnim normama. Pokušaću plastično da vam pokažem kako je krojena međunarodna pravda. Srbi su osuđeni na ukupno 1138 godina zatvora, na osam doživotnih kazni. U isto vreme Haški sud nije osudio nijednog Hrvata za zločine. Tužioci su namerno odabrali Gotovinu, Orića i Haradinaja, i po istom obrascu su osuđeni, izuzev Ramuša Haradinaja. Svi su osuđeni, ali su drugostepeno misterioznim odlukama oslobođeni. Svi svedoci protiv Haradinaja su se ili ubili ili su ubijeni“, kazao je Vučić.

Srbija će, kako je istakao, pokazati odgovornost i boriće se za mir i stabilnost u regionu, ali je i pozvao Mehanizam da poštuje Srbiju i međunarodno pravo, a ne da kriminalizuje našu zemlju.

„Okrenuti smo budućnosti, a ne prošlosti, uprkos selektivnoj pravdi Haškog tribunala. I imam jednu poruku za sve Srbe: ’Glave gore, ni Srbija ni srpski narod nisu osuđeni ni za šta, na nama je da radimo još marljivije i otvaramo fabrike’“, zaključio je Vučić.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora
Ratko Mladić, 8. 6. 2021.

Konačna presuda

08.06.2021. 16:39

Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je kaznu doživotnog zatvora nekadašnjem glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
18.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve