Vesti
06.04.2023. 14:40
Beta

Sud u Hagu naložio

Oficir OVK mora da plati žrtvama zločina odštetu od 207.000 evra

Sud, sudija
Izvor: Shutterstock

Specijalni kosovski sud u Hagu naložio je oficiru OVK Saljihu Mustafi da žrtvama zločina za koje je osuđen isplati odštetu od 207.000 evra.

Po odluci suda, osmoro žrtava dobiće obeštećenje od 2.000 do 80.000 evra.

U decembru prošle godine, Mustafa (50) je nepravosnažno osuđen na 26 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Albancima na Kosovu, s proleća 1999.

Sud ga je proglasio krivim za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo albanskih pritvorenika u selu Zlaš, nedaleko od Prištine, u aprilu 1999.

Od šestorice Albanaca pritvorenih u Zlašu, jedan je podlegao povredama koje su mu naneli Mustafini ljudi, a petorica su, posle zlostavljanja, bila puštena na slobodu.

Tri direktne žrtve, koje su bile zlostavljane u Mustafinom pritvoru, dobiće, po odluci suda, odštetu od 30.000, 60.000 i 80.000 evra.

Sud je obeštećenje odredio na osnovu nalaza medicinskog veštaka koji je utvrdio da su direktne žrtve pretrpele teške fizičke povrede i mentalne traume u pritvoru u Zlašu.

Za petoro članova porodica pritvorenika, koji se smatraju indirektnim žrtvama, sud je odredio obeštećenje u iznosima od 2.000 do 10.000 evra.

Sudije su prihvatile izveštaj veštaka da su indirektne žrtve pretrpele psihičke traume zbog patnji najbližih u Zlašu.

Raspravno veće, kojim predsedava sudija Mapi Feld Folja iz Holandije, prethodno je odlučilo da samo odredi obeštećenje, pošto je zaključilo da žrtve ne bi imale realnu šansu da pravo na odštetu ostvare pred sudovima na Kosovu.

Po rečima sudije Folje, ako Mustafa lično ne bude mogao da isplati odštetu žrtvama, one će obeštećenje, ipak, moći da dobiju od vlasti u Prištini, što je u pismu haškom sudu obećalo Ministarstvo pravde Kosova.

Raspravno veće je, medjutim, ocenilo da vlasti u Prištini "diskriminišu žrtve" zato što zakonom ne priznaju žrtve OVK, koje stoga na Kosovu nemaju pravo na odštetu.

Primećujući da vlada u Prištini plaća odbranu optuženih vodja OVK, sudija Folja pozvala je vlasti na Kosovu da ustanove poseban fond iz kojeg bi se isplaćivala odšteta isključivo žrtvama iz presuda suda za zločine boraca OVK.

Na Kosovu trenutno postoji samo fond za žrtve srpskih snaga iz rata 1998/1999.

Nalog o obeštećenju žrtava u predmetu protiv Mustafe prvi je od osnivanja suda čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova.

Mustafa je, u međuvremenu, najavio žalbu na prvostepenu presudu, a od odluke apelacionog veća o toj žalbi zavisiće i obeštećenje žrtava.

Po pravilima suda, žrtve imaju pravo da učestvuju u svim sudjenjima i da ih predstavlja pravni zastupnik. Ako optuženi budu proglašeni krivim, žrtvama će sud odrediti obeštećenje.

Sud je odobrio učešće 140 žrtava u procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i trojici saoptuženih za zločine nad Albancima, Srbima i Romima na Kosovu i u Albaniji, 1998/1999.

Sudjenje Tačiju i saoptuženima počelo je 3. aprila.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Ja znam da ti znaš da ti ne kontrolišeš OVK", rekao je Bajden Tačiju
hašim tači, 4. 4. 2023.

Suđenje u Hagu

04.04.2023. 13:39

"Ja znam da ti znaš da ti ne kontrolišeš OVK", rekao je Bajden Tačiju

Odbrana bivšeg komananta OVK Hašima Tačija tvrdila je pred sudom u Hagu, da on 1998-99 nije imao komandu i kontrolu nad OVK, niti nad "odmetnutim elementima" te paravojske koji su počinili zločine nad Albancima, Romima i Srbima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve