Vesti
13.03.2023. 13:40
Beta

U 2022. godini

Koliko je uloženo u obnovu Hilandara

Hilandar
Izvor: Shutterstock

Komisija Vlade Srbije za obnovu manastira Hilandar usvojila je finansijski izveštaj o sredstvima utrošenim na obnovu tog zdanja u prošloj godini u iznosu od 194 miliona dinara, kao i program radova za ovu godinu, kojim je planiran završetak arhitektonsko-građevinskih radova na sanaciji i obnovi konaka Dohije.

Na prvoj sednici komisije u novom sazivu, kojom je predsedavala ministarka kulture Maja Gojković, rečeno je da se tokom 2022. godine odvijala rekonstrukcija konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija, te da je na objektu Dohije završen krov i nastavljena statička sanacija objekta, a da su na objektu Igumenarije u toku grubi građevinski radovi.
 
"Komisija je razmotrila i usvojila program radova u okviru obnove Svetog manastira Hilandar za 2023. godinu, kojim je planirano da se tokom ove godine završe svi arhitektonsko-građevinski radovi na sanaciji i obnovi Dohije, a sledeće godine i Igumenarije", saopšteno je posle sednice.

Navodi se i da su, u saradnji sa stručnjacima Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, u toku konzervatorsko-restauratorski radovi na zidnom slikarstvu, na kompoziciji Bogorodice sa Hristom, kao i drugi slikarsko–konzervatorski i dubokorezačko–pozlatarski radovi na uređenju enterijera Sabornog hrama i konzervatorsko-restauratorski radovi na delima likovne i primenjene umetnosti.

"Pored radova na obnovi delova manastirskog kompleksa stradalih u požaru uporedo se radilo i na izgradnji nove infrastrukture manastira, posebno vodovodne i kanalizacione mreže, tako da je završen centralni kolektor za prečišćavanje otpadnih voda. Pored toga, završena je izgradnja kotlarnice i nastavljeni su dalji radovi na izgradnji elektro energetskog sistema", piše u saopštenju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hrišćanstvo polako kopni
Hrišćanstvo

Gubi primat.

15.01.2023. 16:25

Hrišćanstvo polako kopni

Poslednjih decenija sva meritorna istraživanja u svetu svedoče da hrišćanska religija, jedna on najvažnijih civilizacijskih tekovina novog doba, gubi primat.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve