Vesti
10.07.2023. 11:28
Beta

Komeserijat za izbeglice

I Srbija usvojila novi Plan o migranatima. Šta to znači?

izbeglice, migranti
Izvor: Shutterstock

Radna grupa za rešavanje problema mešovitih migracionih tokova prihvatila je Plan reagovanja na povećan broj migranata, koji je usvojila Vlada Srbije, uz preuzetu obavezu da izveštava Vladu o njegovom sprovođenju, saopšteno je iz republičkog Komesarijata za izbeglice i migracije.

"Planom se obezbeđuje urgentna pomoći migrantima, zaštita licima koja podnesu zahtev za azil, uključujući posebno zaštitu dece kao i obezbeđivanje zaštite licima koja ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o azilu i privremenoj zaštiti. Takođe se obezbeđuju uslovi za prihvat i zbrinjavanje migranata, uključujući obrazovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, ali i saradnja sa lokalnim zajednicama kako bi se održao nivo tolerancije prema migrantima", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se tim planom obezbeđuju i "nadzor državne granice, suzbijanje krijumčarenja ljudi i iregularnih migracija", kao i "asistirani dobrovoljni povratak u zemlje porekla".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Da li znate koliko je Rusa, a koliko Ukrajinaca u Srbiji?
Putin

Iznenađeni?

21.06.2023. 13:10

Da li znate koliko je Rusa, a koliko Ukrajinaca u Srbiji?

U ovoj godini zaključno sa 1. junom, preko 36.500 Ukrajinaca je ušlo u Srbiju, a boravak je prijavilo 7.437, a u Srbiji je i dok 30.000 do 40.000 državljana Rusije, izjavio je predstavnik nevladine organizacije Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve