Vesti
25.03.2022. 00:31
Beta

Nova rezolucija UN

I Srbija zahteva od Rusije prekid rata u Ukrajini

Rat u Ukrajini
Izvor: AP / Evgeniy Maloletka

Srbija je podržala rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se od Rusije zahteva da momentalno prekine rat u Ukrajini.

Za usvajanje Rezolucije o humanitarnim posledicama agresije na Ukrajinu glasalo je 140 zemalja, uključujući sve sa Zapadnog Balkana, 38 je bilo uzdržano, a protiv su glasale Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja.

Za taj neobavezujući dokument glasala je jedna zemlja manje nego za rezoluciju usvojenu 2. marta, kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu. Srbija je podržala i tu rezoluciju.

U sada usvojenoj rezoluciji izražava se žaljenje zbog "teških humanitarnih posledica" ruske agresije na Ukrajinu, kao i zbog ruskog granatiranja, vazdušnih napada i opsade gusto naseljenih ukrajinskih gradova.

Rezolucijom se zahteva omogućavanje dostavljanja humanitarne pomoći ugroženima u Ukrajini.

Rusija je ovu rezoluciju osudila kao "antirusku", a one koji su je podržali optužila je da nisu zabrinuti za humanitarnu situaciju na terenu, već da žele da politizuju pomoć.

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je posle glasanja da je "međunarodna zajednica ponovo progovorila", navodeći da GS UN "zahteva momentalnu obustavu neprijateljskih akata" od Rusije, naročito prema civilima.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
16°C
06.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve