Vesti
14.02.2020. 16:08
Dušica Anastasov

INTERVJU DR DAVORIN RADOSAVLJEVIĆ: Šta zna bolest, šta je birokratija

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Sa evropske liste lekova za lečenje karcinoma pacijentima u Srbiji je dostupno nešto više od 50 odsto. Dostupni će uskoro biti i dugo čekani lekovi za multiplu sklerozu, ali sve je to tek polovina onoga što ima Evropa. Problem su novac i fioka. Farmaceutske industrije ne bi imale tolike profite da su lekovi jeftini, ali ono što nije skupo a pacijentima je uskraćeno, jeste vreme. Kroz mnogo fioka moraju da prođu dopisi, prepiske, zahtevi dok se lek ne odobri. Ni činjenica da to već odavno nisu fioke već ekrani ne menja stvar. Vreme za one u kancelarijama i za one u bolničkim sobama nema istu vrednost.

Dr Davorin Radosavljević, rukovodilac Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da je uvođenje novih lekova za maligne bolesti uvek velika vest za celu onkološku zajednicu, ali i da je činjenica da u nekim segmentima naša onkologija ipak ne drži korak sa svetom.

Koji su inovativni lekovi za lečenje obolelih od karcinoma najzad stigli u Srbiju, koliko je lekova sa evropske liste za onkologiju dostupno pacijentima u Srbiji i koliko se lekari uopšte pitaju kada se odlučuje o inovativnim lekovima, čitajte u novom broju Ekspresa koji je na kioscima.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
24°C
02.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve