Vesti
06.03.2020. 12:00
Đoko Kesić

INTERVJU DR SLOBODAN VUKOSAVIĆ: Čovek gubi bitku sa prirodom

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Zvuči paradoksalno, ali u vremenima ozbiljnih naučnih otkrića i skore izvesnosti da će se ljudske posade iskrcati na Mars, običan čovek ali i nauka u ozbiljnom su nesporazumu sa energijom. Ovovremeni čovek ne može bez energije, a energije nema bez prokletstva. O ovom fenomenu, ali i ozbiljnom pitanju - gde se u ovoj globalnoj priči nalazi Srbija - pričamo sa dr Slobodanom Vukosavićem, profesorom na ETF i članom SANU.

Gospodin Vukosavić ima respektabilan CV, čovek je od ozbiljnog naučnog renomea u zemlji i svetu, a među studentima ETF je onaj dragocen deo modernog mozaika, koji je, sa saradnicima, uveo praksu u naučno oblikovanje studenata koji nas često raduju pobedama širom planete. To je ono da studenti timski rade na modernim naučnim projektima, što bi komunisti rekli - obrazuju se uz rad. Profesor Vukosavić je predsednik Odbora za energetiku SANU, pa razgovor počinjemo pitanjem o saradnji nauke i odgovornih državnih institucija za energetiku.

"Akademijski odbor za energetiku pri SANU okuplja stručnjake sa velikim iskustvom u oblasti energetike, inženjere svih disciplina i naučnike koji su sposobni da odrede pravce kojima bi trebalo voditi energetsku tranziciju u Srbiji. Odbor organizuje skupove, predavanja i tribine u nameri da podstakne dijalog i razmenu informacija između svih učesnika zainteresovanih za energetiku, a to su potrošači, država i industrija za koju je energetika veoma važna. A čini se da to nekim ljudima nije jasno."

Kako ocenjuje saradnju Odbora SANU sa odgovornim ljudima u Vladi i privredi Srbije, koji je pravi put naše energetike i kako skladištiti vetro i solarnu energiju, čitajte u novom broju Ekspresa.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve