Vesti
22.03.2023. 18:48
Beta

CIK u Prištini

Istekao rok prijava za izbore na severu Kosova, Srpska lista neće učestvovati

Izbori
Izvor: Shutterstock

Portparol Centralne izborne komisije u Prištini Valjmir Eljezi, potvrdio je da je u sredu istekao rok za prijavu kandidata za vanredne lokalne izbore u četiri opštine na severu Kosova, na koje se nisu prijavili predstavnici Srpske liste, objavio je Euronews.

Rok za prijavu političkih partija, pojedinaca i grupa građana za izbore četiri gradonačelnika na severu Kosova, kao i za odbornike skupština opština Leposavić i Zvečan, za vanredne lokalne izbore na Kosovu istekao je u 16.00 časova.

Do sada se, prema podacima Centralne izborne komisije u Prištini, osim najvećih stranaka koje okupljaju Albance, od srpskih, prijavila samo Partija kosovskih Srba iz Leposavića.

Od srpskih kandidata kandidaturu je istakao Aleksandar Jablanović iz Partije kosovskih Srba za mesto gradonačelnika Leposavića, dok se za gradonačelnicu Zvečana kandidovala nezavisna kandidatkinja Slađana Pantović.

Srpska lista je juče saopštila da na izborima neće učestvovati jer nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i da se pripadnici specijalne kosovske policije povuku sa severa Kosova.

Izbori koji su prvobitno bili zakazani za decembar prošle godine, za koje se Srpska lista takođe nije prijavila, odloženi su na pritisak međunarodne zajednice uz obrazloženje da se to čini zbog bezbedonosne situacije.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Jasno je rečeno da je obaveza Prištine da odmah formira ZSO"
1

Žozep Borel

20.03.2023. 21:26

"Jasno je rečeno da je obaveza Prištine da odmah formira ZSO"

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je u ponedeljak da je dogovor Srbije i Kosova, postignut na sastanku u Ohridu, postao pravosnažan onog trenutka kada je Evropska unija izašla sa saopštenjem.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve