Vesti
17.12.2023. 14:20
20:10
R.E.

Završeni izbori

Zatvorena biračka mesta. OVAKVA je bila izlaznost po satima

1
Izvor: ATAIMAGES / Antonio Ahel

Srbija je danas glasa za poslanike Narodne skupštine i parlamenta Vojvodine, odbornike skupštine Grada Beograda i još 64 lokalna parlamenta. Glasačka mesta su zatvorena u 20 časova.

Izlaznost do 19 časova

Prema procenama CeSID/IPSOS izlaznost do 19 časova iznosi 55,9 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 54,6 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 19 časova 54,3 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 54,8 odsto.

Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 56,3 odsto birača, dok ih je prošle godine do 19 izašlo 58,9 odsto.

Izlaznost do 18 časova

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je danas do 18 časova u Srbiji glasalo 51,93 odsto birača upisanih u biračke spiskove.

"U regionu Vojvodine glasalo je 52,24 odsto, u regionu Šumadije i zapadne Srbije 52,75 odsto, u regionu južne i istočne Srbije 51,84 odsto, a u beogradskom regionu 51,07 odsto", rekao je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević na konferenciji za medije RIK-a u 19 časova.

Kovačević je dodao da je poređenja radi, na prethodnim parlamentarnim i predsedničkim izborima koji su održani 3. aprila 2022. godine, izlaznost do 18 časova iznosila 50,82 odsto dok je konačna izlaznost bila 58,6 odsto.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILOS MISKOV

Izlaznost do 16 časova

Predsednik RIK-a saopštio je da je do 16 časova glasalo 42,36 odsto birača. Prošle godine do 16 časova glasalo je 41.56.

Prema procenama CeSID/IPSOS izlaznost do 17 časova iznosi 47,2 odsto, dok je na izborima prošle godine iznosila 45,1 odsto.

U Beogradu je izlaznost do 17 časova bila 46 odsto, dok je na prošlim izborima iznosila 44,8 odsto.

Kada je reč o izlaznosti na pokrajinskim izborima, dosad je izašlo 47,4 odsto birača, dok ih je prošle godine do 17 izašlo 49,9 odsto.

Izlaznost do 14 časova

Ukupna izlaznost u Srbiji na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima do 14 časova iznosi 32,3 odsto, najnoviji su podaci Ipsos/Cesid.

Poređenja radi, ukupna izlaznost na prošlim izborima u isto vreme bila je 30,4 odsto.

Prema podacima Ipsos/Cesid, u Centralnoj Srbiji izlaznost je u 14 časova 31,9 odsto, u Beogradu 28,3, a u Vojvodini 35,1 odsto.

Izlaznost do 13 časova

Do 13 sati na parlamentarne izbore izašlo je 26,6 odsto građana s pravom glasa (margina greške 0,6%). Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2022. godine do 13 časova bila je 26,7 odsto.

Na parlamentarne izbore na biralištima u Beogradu do 13 časova izašlo je 26,1 odsto birača (margina greške 0.3%), što je viša izlaznost nego na izborima 2022. kada je u istom periodu u glavnom gradu odziv bio 23,3 odsto.

Izlaznost do 12 časova

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je na trećoj konferenciji RIK-a da je do 12 časova glasalo 21,33 odsto birača.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 12 časova iznosila je 20,52 odsto.

1
Izvor: BETAPHOTO / DRAGAN KARADAREVIC

Poznato kolika je izlaznost do 11 časova

Procena izlaznosti do 11 časova 15,1 odsto, u Beogradu 14,5. Predsednik RIK-a rekao je na konferenciji za medije da se glasanje na gotovo svim biračkim mestima sprovodi u najboljem mogućem redu.

RIK: Izlaznost do 10 časova 9,94 odsto

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević saopštio je na drugoj konferenciji za novinare da izlaznost do 10 časova iznosi 9,94 odsto upisanih birača.

Na prošlogodišnjim izborima izlaznost do 10 časova iznosila je 9,59 odsto.

1
Izvor: BETAPHOTO / BRANISLAV BOZIC

Izlaznost u Kragujevcu

U Kragujevcu je do 10 časova izlaznost birača na parlamentarnim izborima 8,20 odsto, saopštila je Gradska izborna komisija.

Procenat je utvrđen prema podacima sa 12 oglednih biračkih mesta.

Birališta na području grada Kragujevca su otvorena jutros u 7 časova i biće otvorena do 20, a glasa ima 152.516 građana na lokalnim izborima odnosno 154.897 birača na parlamentarnim.

U Kragujevcu se glasa na 168 biračkih mesta i na jednom u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Glasao Dobrica Veselinović

Jedan od nosilaca liste za Beograd "Srbija protiv nasilja" Dobrica Veselinović glasao je petnaestak minuta posle 10 časova na biračkom mestu broj osam,  u bloku 22 na Novom Beogradu u društvu supruge i ćerke.

Uočene prve nepravilnosti

Cesid je objavio da je, na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, uočeno više od 50 različitih nepravilnosti.

Zabeleženo je da članovi biračkih odbora na većem broju biračkih mesta ne poštuju proceduru, zatim da biračima nije prskan sprej na nekoliko biračkih mesta u Čačku i Trsteniku, kao i da se biračima pre glasanja ne proverava identitet.

Zabeležene su i nepravilnosti sa kontrolnim listićem, ubacivanje listića u pogrešne kutije na više biračkih mesta, a na nekoliko birališta su uočene i greške u potpisivanju u izvode iz biračkog spiska.

Na po dva biračka mesta iz uzorka uočen je pokušaj uticanja na birače, narušavanje tajnosti glasanja - fotografisanjem ili snimanjem u Grockoj, Novom Beogradu, Zemunu i Novi Sad kao i lakši incidenti zbog kojih je glasanje na kratko prekinuto.

Posmatrači Cesida su na nekoliko mesta imali problem sa ulaskom na biračka mesta zbog nesnalaženja članova biračkog odbora sa spiskom posmatrača, a na više biračkih mesta su uočene situacije porodičnog glasanja, prenosi RTS.

Glasala Ana Brnabić

Premijerka Srbije i kandidatkinja sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Ana Brnabić glasala je jutros u 9.15 časova na biračkom mestu 34, u Školi za dizajn, u beogradskom naselju Dedinje.

Premijerka je na glasanje došla u pratnji partnerke i sina.

IPSOS/CeSID: Do 9 sati glasalo 5,2 odsto birača, u Beogradu 5,1

Prema projekciji izlaznosti CeSID i IPSOS Srbija - do 09.00 časova u Srbiji je na vanrednim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima glasalo 5,2 odsto građana i ona je na nivou izlaznosti izbora održanih 2022, 2020. i 2016. godine..

Objavljeno je i da je do 9.00 časova u Beogradu glasao 5,1 odsto građana.

Glasali Vučić i Jovanović

1
Izvor: BETAPHOTO / Uros Matovic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je jutros nešto pre devet časova na Novom Beogradu.

Vučić je glasao na biračkom mestu broj 140, u zgradi dečjeg vrtića "Tesla-nauka za život".

Nosilac liste "Mora drugačije" Čedomir Jovanović glasao je oko 8.30 sati na biračkom mestu CMZ "Ušće" u opštini Novi Beograd.

Jovanović je na biračko mesto broj 5 došao u pratnji supruge i sina.

Izbori počeli na vreme 

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević saopštio je na prvoj konferenciji za novinare da su sva biračka mesta u Srbiji otvorena na vreme, u sedam časova ujutru.

Na tri biračka mesta bilo je izmena – u Žitorađi za biračko mesto 27 promenjeno je sedište biračkog mesta jer nije bilo struje, kao i u Somboru na biračkim mestima 31 i 33, koja su prebačena u drugu prostoriju, s obzirom na to da je pukla cev.

Odgovarajući na pitanja novinara, Dimitrijević je rekao da druge nepravilnosti nisu prijavljene.

U slučaju da dođe do prekida glasanja na nekom biračkom mestu u trajanju dužem od sat vremena vreme do kojeg se može glasati biće produženo, rekao je Dimtirijević.

Predsednik RIK-a je poželeo građanima srećne izbore.

Glasali Dačić, Đilas, Šapić, Obradović... 

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić i nosilac liste "Ivica Dačić - premijer Srbije" glasao je jutros oko 7.00 sati na biračkom mestu u Mesnoj zajednici "Dedinje", na beogradskoj opštini Savski venac.

1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN ILIC

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, takođe, je iskoristio svoje glasačko pravo. On je u 7 časova i 20 minuta glasao na opštini Vračar  na izbornom mestu u OŠ "Jovan Miodragović".

Potpredsednik Glavnog odbora SNS-a i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić glasao je jutros u 8.25 na Novom Beogradu. Šapić je glasao u OŠ "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi, na biračkom mestu broj 119.

Kandidat za gradonačelnika Beograda ispred izborne liste "Srbija protiv nasilja" Vladimir Obradović glasao je na Zvezdari u devet časova.

Obradović je na glasanje u vrtić "Duga" došao u pratnji supruge.

Potpredsednik Glavnog odbora SNS Siniša Mali izvršio je svoju građansku dužnost i obavio glasanje. 

Mali je glasao u Beogradu, u Beogradskoj poslovnoj školi, Kraljice Marije 73, u 7.30 časova.

Kada ćemo dobijati podatke o izlaznosti 

Centar za slobodne izbore i demokratiju Cesid pet puta će u toku dana obaveštavati javnost o i o izlaznosti birača, rekao je Ivo Čolović iz Cesida.

Prema njegovim reima, prvi presik biti u 9 časova.

“Mi ćemo govoriti o trenutnoj izlaznosti. Nećemo praviti projekcije izlaznosti do kraja. Niti nam je to cilj. Jeste da to nije obuhvaćeno zakonom o izbornoj tišini, ali prosto ne želimo da na taj način ne bilo koga utičemo, da tvrdimo da li je dobro ili loše, da li je veća izlaznost za nekog dobro ili loše”, rekao je Čolović.
1
Izvor: BETAPHOTO / MILAN ILIC
 

Cesid će se, kako kaže, baviti isključivo onim podacima koje dobije od svojih posmatrača na biračkim mestima.

Podsetio je da je važeći glasački listić onaj iz kojeg se nedvosmisleno može utvrditi volja birača.

Kako glasa dijaspora 

Državljani Srbije koji žive u inostranstvu na republičkim izborima zakazanim za danas imaće priliku da glasaju u 31 zemlji na 73 biračka mesta.

Zbog vremenske razlike u SAD, Kanadi, Portugalu i Ujedinjenom Kraljevstvu srpski državljani glasali su u subotu na po tri biračka mesta u SAD i Kanadi, i na po jednom u Ujedinjenom Kraljevstvu i Portugalu.

Zbog razlike u vremenskim zonama u te četiri države glasanje se obavlja dan ranije nego u Srbiji, dok će na svim ostalim biračkim mestima biti organizovano danas od 7 do 20 časova.

Prema podacima RIK-a, za glasanje se prijavilo 32.216 građana Srbije koji žive van matice.

Glasanje će biti obavljano u najvećem broju u diplomatsko konzularnim predstavništvima.

Počelo glasanje

Biračka mesta otvorena su u 7 časova, a građani će svoje biračko pravo moći da iskoriste do 20 časova.

Automobilima i organizovanim prevozom glasači sa Kosova i Metohije krenuli su ka biračkim mestima u centralnoj Srbiji.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve