Vesti
14.09.2019. 16:58
Tanjug

IZETBEGOVIĆ: Odnosi BiH sa Srbijom i Hrvatskom nisu napredovali

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U Sarajevu je danas održan Sedmi kongres Stranke demokratske akcije (SDA), na kojem je za predsednika stranke ponovo izabran Bakir Iztebegović, koji je ocenio da su u periodu između dva zasedanja napravljeni bitni pomaci u delovanju te najjače bošnjačke stranke u Bosni i Hercegovini.

Dobar deo izlaganja Izetbegović je posvetio odnosima sa susednom Srbijom I Hrvatskom, a najviše odnosima s Republikom Srpskom I liderom SNSD Miloradom Dodikom.

Izetbegović je ocenio da odosi na relacii Srbija - BiH - Hrvatska nisu napredovali te da su paternalizam i mešanje dva suseda u unutrašnje stvari BiH porasli.

Prema njegovim rečima, Srbija i Hrvatska su ulagale u naoružavanje najintenzivnije od vremena završetka ratova ''90-oj godina prošlog veka.

Otvorena pitanja poput demarkacije granica nisu rešavana, kazao je Iztetbegović i dodao da su i Srbija i Hrvatska nastavile da troše vodene resurse BiH bez pravične naknade.

"Hrvatska, uprkos ponovljenim zahtevima Predsedništva i Saveta ministara, nije vratila imovinu naših firmi vrednu milijarde evra. Počela je gradnja Pelješkog mosta kojim se zatvara izlaz BiH na otvoreno more garantovan Konvencijom Ujedinjenih nacija. Presude za udružene zločinačke poduhvate Prliću i grupi, a zatim i Karadžiću i Mladiću, koji su sezali do ratnih vlada u Beogradu i Zagrebu, nisu dovele do pokajanja i pijeteta prema BiH i žrtvama dva udružena zločinačka podihvata", rekao je Izetbegović.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Naprotiv, dodao je, zajedno s najuticajnijim političkim predstavnicima Srba i Hrvata u BiH krenulo se u negiranje presuda Haškog tribunala i glorifikovanje zločinaca.

Agencija Fena je prenela da je Izetbegović rekao da je BiH, umesto katarze i prihvatanja presuda, dobila političku i ideološku kontraofanzivu s ciljem, kako je kazao, izjednačavanja branilaca i agresora, relativizovanja istine o ratnim zbivanjima, kompromitacije uglednih komandanata.

"Izjednačavanje branilaca i agresora bi skinulo teret odgovornosti sa strane koja je izvršila agresiju, počinila etnička čišćenja koja su kulminirala srebreničkim genocidom, i omogućilo novu poziciju politici koju oličava SNSD predvođen Miloradom Dodikom. Politici koja otvoreno obećava dovršetak ratnih ciljeva političkim sredstvima", naveo je Izetbegović.

Tvrdi da se, kako kaže, bez ustezanja govori o podeli BiH, o brisanju granice na Drini i crtanju novih na Balkanu.

Smatra da ekspanziju ovakve politike ohrabruje izostanak reakcije bosanskohercegovačkog pravosudnog sistema, OHR-a i međunarodne zajednice.

Smatra, takođe, da je odlučna reakcija domaćih i međunarodnih institucija izostala i kada je, kako tvrdi, u pitanju protivustavno i protivzakonito delovanje vlasti u RS-u prema Bošnjacima i Hrvatima.

Odnose SDA s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH, Izetbegović je ocenio kao "relativno dobre".

To je, kazao je, omogućilo implementaciju Reformske agende, snažan ekonomski oporavak, napredak na evropskom putu, spremnost NATO-a da aktivira MAP za BiH, početak masovne izgradnje infrastrukture u BiH.

Razliku u stavovima dveju stranaka vidi u izmenama Izbornog zakona.

Govoreći o odnosima u samoj SDA, Izetbegović je primetio da se vodila borba za uticaj i pozicije, što je nanosilo štetu stranci, državi i narodu.

O formiranju vlasti nakon prošlogodišnjih izbora, Izetbegović je rekao da su pregovori bili teški sa SNSD-om i HDZ-om "jer su bili praćeni pokušajima Milorada Dodika da dominira, da ucenjuje, da daje ultimatume, da pokušava da nametne volju entiteta državi BiH u nadležnostima koje su isključivo državne“.

Uprkos svemu, naveo je, uspelo u postizanju solidnog sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH sa HDZ-om i SNSD-om.

"Kada bi se ovaj sporazum dosledno sproveo, BiH ne bi imala nikakvih problema u funkcionisanju, obezbedila bi bezbednost i stabilnost i napravila najveći reformski i integracijski pomak od završetka rata", rekao je lider SDA.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Seth Wenig

Konstatovao je, međuitm, da je Dodik nastavio da se suprotstavlja Slanju nacionalnog plana u Brisel, što, kako tvrdi, zaustavlja NATO integracijski proces BiH.

Lider SDA je primetio da se time pokušava postići i nešto mnogo opasnije od toga - nametanje volja entiteta državi i poništavaje principa poštovanja usvojenih zakona po sistemu "švedskog stola" - ovaj zakon hoću, ovaj neću.

"Ukoliko ovo dopustimo, dovešćemo u pitanje temelje na kojima počiva stabilnost i perspektiva Bosne i Hercegovine - ustavnopravni sistem i vladavinu zakona, i bićemo krivi za sve sledeće ucene, ultimatume, zastoje i dominaciju koju će ostvariti snage koje odavno obećavaju raspad BiH ", rekao je Izetbegović.

Lider Bošnjaka je rekao I da postoje trenuci kada treba reći - dosta, i odmeriti snage sa onima koji su, kako je kazao, umislili da su dominantni i da mogu da diktiraju.

"Ovo je takav trenutak. Za naše, za njihovo, i za dobro svih građana BiH moramo im pokazati gde su granice", poručio je Izetbegović I dodao da je vreme da se svi u BiH, uključujući i SNSD i njihovog predsednika Dodika, nauče poštovati bazične vrednosti i principe - Ustav, zakone, zakletve koje su položili, partnere, komšije.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve