Vesti
08.11.2019. 15:05
Tanjug

IZVEŠTAJ DIKA MARTIJA: Veselji doveden u vezu sa logorima u Albaniji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Odlazeći predsednik kosovske Skupštine i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji našao se među bivšim članovima OVK, koje je pozvao Specijalni sud u Hagu, i kako javlja KTV, njegovo ime se pominje u više navrata u izveštaju Dika Martija.

Veseljijevo ime pominje se u izveštaju Dika Martija u tački 114 u kojoj se kaže da su bivši komandanti OVK koji su upravljali navodnim logorima na severu Albanije bili povezani sa grupom "Drenica" pod vodstvom Hašima Tacija i u koordinaciji, između ostalh, i sa sadašnjim liderom Demokratske partije Kosova.

Prvi put se u izveštaju, u nalazima iz terenske istrage, Veselji pominje kao deo Dreničke grupe, koju navodno vodi Hašim Tači, a koji je takođe uključivao Džavita Haljitija, Azema Sulju i Fatmira Ljimaja, izveštava KTV.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

U izveštaju se navodi da su pomenuti neprekidno istraživani kao osumnjičeni za ratne zločine, organizovani kriminal u velikim slučajevima od strane tužilaca UNMIK-a, Haškog tribunala i Euleksa. Međutim, do danas, svi su izbegavali efikasnu pravdu, prenosi portal Kosovo online.

KTV prenosi da postoje izvori koji pouzdano uključuju Haljitija, Veseljija, Sulju i Ljimaja, zajedno s Tačijem i drugima iz njegovog neposrednog kruga, da su nalogodavci, a u nekim slučajevima vršili i lični nadzor nad - ubistvima, zatvaranjem, premlaćivanjem i saslušanjima u nekim delovima Kosova.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo/Visar Kryeziu

Takođe, Veselji se dovodi i u vezu sa Šaipom Mujom i Džavitom Haljitijem, kao grupom odgovornom za pronalaženje načina za korišćenje milionskih dolara u ratnim donacijama, pokretanje veza sa stranim privatnim vojskama i privatnim kompanijama za obezbeđenje.

Povezane vesti - HAG GAĐA ŽUTU KUĆU: Komandanti iz izveštaja Martija idu na saslušanje?

Veselji se dovodi i u vezu sa saslušanjem osumnjičenih koji su sarađivali sa srpskim vlastima. Pored Veselija, koji se pominje u Martijevom izveštaju, potvrđen je i poziv za Azema Sulju, ali ne i za Tačija, Halijtija i Muju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve