Vesti
02.03.2023. 18:00
Beta

Milan Marinović

Srbija neće kao Hrvatska: JMBG ne ide u istoriju

lična karta
Izvor: Ekspres

Poverenik Srbije za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, rekao je da nema naznaka da bi u Srbiji "jedinstveni matični broj građana" (JMBG) mogao da "ode u istoriju", kao u Hrvatskoj.

On je novinarima u Kragujevcu rekao da se to ni u Hrvatskoj nije desilo "preko noći", već je više od deset godina trajao period prilagođavanja.

"Problem sa upotrebom JMBG je u tome što je on toliko proširen, koristi se za toliko toga, svugde praktično", naveo je Marinović.

Dodao je da bi neki "više anonimizovan podatak, broj koji ne govori toliko o vama", bio pogodniji za upotrebu pri identifikaciji.

On je, međutim rekao da i tamo gde je uveden lični identifikacioni broj, ako ga neko dozna, opet može da ga koristi, s tim što na osnovu njega neće moći da sazna datum i mesto nečijeg rođenja, pol i drugo.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Sajber napadi - sigurnost je u "oblacima"
Global communication network concept. Various ethnic group people.

Bezbednost podataka

02.03.2022. 06:15

Sajber napadi - sigurnost je u "oblacima"

Čarli Bel, novi šef sigurnosti "Microsoft“ korporacije, poručio je kompanijama i institucijama koje imaju probleme sa različitim vrstama sajber napada da je krajnje vreme da se okrenu pronalaženju rešenja u klaudima.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
22°C
19.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve