Vesti
14.08.2023. 12:05
R.E

Zahvalnost meštana

Kako srpska vojska pomaže Sloveniji posle poplava

1
Izvor: Beta / MINISTARSTVO ODBRANE RS / Nikola Nedeljkovic

Pripadnici Vojske Srbije, koji su prošle nedelje upućeni u Republiku Sloveniju, svakodnevno su angažovani na realizaciji različitih zadataka kako bi pomogli građanima te zemlje u otklanjanju posledica katastrofalnih poplava, navodi se u saopštenju Ministarstava odbrane.

"Naš kontingent težišno je angažovan na severoistoku zemlje u najteže pogođenim oblastima – Koruškoj i Štajerskoj – gde su, usled poplava i klizišta, prekinute putne komunikacije i otežano snabdevanje stanovništva osnovnim životnim potrepštinama", navodi se u saopštenju.

Letačke posade helikoptera Mi-17 i H-145M, ojačane pripadnicima specijalnih jedinica Vojske Srbije, realizuju vazdušni transport spasilačkih ekipa, civila, vode, goriva i drugog materijala, provodeći u vazduhu više od osam časova dnevno.

1
Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Istovremeno u ugroženim područjima inžinjerijska radna grupa izvodi radove na raščišćavanju i popravci oštećenih puteva i sanaciji mnogobrojnih klizišta nakon poplava, dok pripadnici ABH službe Vojske Srbije realizuju biološku dezinfekciju puteva, zemljišta i objekata, uz upotrebu auto-cisterni i savremenih uređaja za dezinfekciju.

Navedeno je i da pripadnici Vojske Srbije tokom angažovanja u humanitarnoj operaciji u Sloveniji nailaze na odličan prijem meštana, koji našim vojnicima iskazuju zahvalnost za pruženu pomoć i požrtvovan rad na stvaranju uslova za normalizaciju života.

1
Izvor: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

"Učešćem u humanitarnoj operaciji sprečavanja, otklanjanja, ublažavanja i saniranja posledica poplava u Republici Sloveniji, Vojska Srbije pokazuje spremnost i obučenost da u kratkom roku reaguje radi pružanja pomoći u područjima pogođenim elementarnim nepogodama, ne samo u zemlji već i u regionu. Na taj način, potvrđuje se i opredeljenost Republike Srbije za jačanje regionalnih odnosa i saradnje", dodaje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Poplava u Sloveniji: Širi se zaraza
poplava

Nije dobro

10.08.2023. 17:04

Poplava u Sloveniji: Širi se zaraza

Slovenački Institut za javno zdravlje upozorio je na širenje crevnih zaraza u Mežiškoj dolini u pokrajini Koruška gde delom još nema pijaće vode posle poplava početkom meseca.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve