Vesti
20.03.2024. 11:56
R. E.

Eparhija raško-prizrenska

Katastar u Prištini upisao 24 hektara zemlje u imovinu manastira Dečani

1
Izvor: Shutterstock

Eparhija raško-prizrenska SPC potvrdila je da je ovlašćeni predstavnik manastira Visoki Dečani u Centralnom katastru Kosova u Prištini dobio uredan katastarski izvod sa svom imovinom manastira Dečani, uključujući i 24 hektara koja su priznata manastiru odlukom Ustavnog Suda Kosova 2016. godine.

"Na osnovu katastarskog izvoda možemo da potvrdimo da je odluka Ustavnog suda iz 2016. godine izvršena i da je i u Katastru manastir priznat kao vlasnik imovine koja je ranije bila sporna. Ovim možemo da zaključimo da je dugogodišnji pravni proces koji se vodio oko 24 hektara zemlje manastira Visoki Dečani konačno rešen", navodi se u saopštenju Eparhije.

Zemlja od 24 hektara manastiru je vratila država Srbija 1997. godine, nakon što je 1946. komunistička vlast u tadašnjoj Jugoslaviji Visokim Dečanima oduzela 700 hektara zemlje. Nakon sukoba na KiM 1999. godine, lokalne vlasti u opštini Dečani osporile su manastiru vlasništvo nad zemljom.

Sudski procesi na različitim nivoima i pravna borba manastira Visoki Dečani trajali su gotovo 16 godina, a ustavni sud u Prištini je 20. maja 2016. godine presudio da zemlja pripada Visokim Dečanima. Nakon što odluka o upisu imovine Visokih Dečana nije sprovedena pet godina, ustavni sud u Prištini je 24. septembra 2021. doneo rešenje o neizvršenju presude, u kojem se konstatuje da njegova odluka iz 2016. nije izvršena, a ta odluka je objavljena u službenom listu i o tome je informisan tužilac.

Tek sada na osnovu katastarskog izvoda odluka Ustavnog suda iz 2016. godine izvršena je i u katastru manastir Visoki Dečani priznat je kao vlasnik imovine koja je ranije bila sporna.

Vlada u Prištini nedavno je naložila Katastarkoj agenciji da uknjiži 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani i na taj način sprovede odluku Ustavnog suda. Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio na sednici Vlade da je odluka o uknjiženju zemljišta manastiru povezana za nastojanjima Prištine da postane članica Saveta Evrope.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve