Vesti
18.12.2022. 14:46
Beta

Beogradski nadbiskup

"Katolici u Beogradu postoje, ali..."

1
Izvor: BETAPHOTO / AMIR HAMZAGIC

Novi beogradski nadbiskup Ladislav Nemet izjavio je da katolici u Beogradu postoje, ali da sveštenici moraju da se pokrenu i da ih lično traže.

"Moj zadatak nije da sedim kod kuće i čekam da neko uđe u moju crkvu, već ja idem napolje i tražim ljude tamo gde žive i s njima razgovaram i ako osećaju da im treba bogoslužje, oni će doći", rekao je Nemet za portal RTS.

Nemet, koji je ustoličen prošle subote, rekao je da crkva treba da se okrene i novim medijima, društvenim mrežama, i da može i treba da priđe mladima i na taj način.

"Kovid je pokazao koliko smo zavisni od digitalnog sveta, kako se lako moglo doći do vernika. Svaki vernik odlučuje da li će gledati neki sadržaj, ali ako nema ponude, nema šta ni da prihvati", rekao je Nemet.

Prema njegovim rečima, Fejsbuk je manje-više popularan, nije što je bio pre 10 godina, a tek će se videti kako će biti sa Tviterom otkako ga je preuzeo Ilon Mask.

"Ali, postoje i druge platforme, važno je da budemo prisutni i da se po profilu prepoznamo kao katolička crkva. Na Fejsbuku sam desetak godina, ako neko hoće - može da pogleda", pozvao je Nemet.

On rekao da je njegov prethodnik, doskorašnji nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar 22 godine jako dobro vodio nadbiskupiju, i da se vidi kako su crkve sređene, i glavna katedrala i Crkva Krista Kralja.

"Mnogo se uložio da se Katolička crkva u Beogradu razvije i da bude prepoznata kao deo društva", istakao je Nemet.

On je rekao da dekoracija može da se promeni, da bude "lepša, veća ili manja", ali da je za sve hrišćane najvažnija molitva i da tu nema promena.

"Puno toga ostaje kao što je bilo, a ostaje potreba da se odgovara na pitanja koja donosi savremeni život", rekao je Nemet i ocenio da je kovid jedan od većih razloga zbog kojih ima manje vernika u crkvama.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Za istim stolom papa i 1.300 beskućnika
1

Vatikan

14.11.2022. 11:52

Za istim stolom papa i 1.300 beskućnika

Papa Franja priredio je u nedelju ručak za 1.300 siromašnih osoba i beskućnika, na 13. novembar, dan kada Rimokatolička crkva obeležava Svetski dan siromašnih, javio je Radio Slobodna Evropa. 
Foto
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
28.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve