Vesti
30.03.2024. 21:21
Beta

Biografija

Ko je Miloš Vučević, predloženi mandatar

1
Izvor: ATAIMAGES / M.A.

Mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević (50) rođen je u Novom Sadu, gde je završio osnovnu školu. Srednju školu je završio u Bačkom Petrovcu, a diplomirao je na Pravnom fakultetu u Novom Sadu 1999. godine, nakon čega je radio u porodičnoj advokatskoj kancelariji.

Za predsednika Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Sadu izabran je na izborima unutar stranke održanim 2011. godine i 2017. godine.

Za gradonačelnika Novog Sada izabran je u septembru 2012. godine, kada je prestao da se bavi advokatskim poslom. Nakon toga je, u još dva mandata bio gradonačelnik Novog Sada, posle izbora 2016. i 2020. godine.

Potpredsednik SNS postaje 2021. godine, da bi već u maju 2023. godine, nakon ostavke Aleksandra Vučića, bio izabran za novog predsednika te stranke.

Kako se navodi na sajtu Vlade Srbije, Vučević je dobitnik više priznanja i odlikovanja među kojima su Orden Svetog vladike Maksima Eparhije sremske, kao i gramate priznanja i zahvalnosti Eparhije bačke za izuzetan doprinos u razvoju duhovnog i crkvenog života, a u 2022. godini dobio je najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve - Orden Svetog Save drugog stepena.

U mandatu prethodne Vlade Srbije Vučević je bio na funkciji ministra odbrane.

Predsednik Vučić predložio je Skupštini Srbije Miloša Vučevića kao mandatara za sastav nove Vlade.

SNS u Skupštini Srbije, nakon kontroverznih izbora u decembru prošle godine, u okviru koalicije "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", ima apsolutnu većinu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
01.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve