Vesti
15.12.2023. 09:47
Beta

RIK

Ko posmatra izbore, a ko broji glasove

izbori, glasanje
Izvor: Shutterstock

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević izjavio je da će ukupno 8.273 biračka mesta u Srbiji biti otvorena na dan glasanja 17. decembra 2023. godine.

On je napomenuo da ove godine ima rekordan broj posmatrača, odnosno kontrolora, 5.587 domaćih i stranih posmatrača.

"U četiri strane države glasanje će biti u subotu po njihovom lokalnom vremenu, u ostalim će biti u nedelju. Neće se javno saopštevati rezultati niti isticati dok se ne zatvore sva birališta u Srbiji", rekao je Dimitrijević za RTS.

On je naveo da su članovi biračkih odbora imali rok do ovog petka da preuzmu sav izborni materijal.

"Imamo lokalne izborne komisije i RIK ne broji rezultate, već se oni utvrđuju na svakom biračkom mestu posebno. Lokalne izborne komisije zatim dostavljaju zbirne rezultate za svoju teritoriju, a od ove godine građani će moći u realnom vremenu da prate prikupljanje glasova i rezultate izbora, jer smo obezbedili novu funkcionalnost na veb stanici RIK-a", rekao je Dimitrijević.

Dimitrijević je naveo da RIK ima rok od 96 časova po prijemu poslednjih zbirnih rezultata da proglasi konačne rezultate glasanja i da će do Nove godine oni biti poznati.

"Tada je rok 30 dana za formiranje Skupštine i 90 dana za formiranje Vlade, stoga možemo novu Vladu očekivati na proleće", rekao je Dimitrijević.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo gde će glasati oni koji su na odsluženju vojnog roka
Vojska

RIK odredio mesta

01.12.2023. 11:25

Evo gde će glasati oni koji su na odsluženju vojnog roka

Republička izborna komisija odredila je biračka mesta na kojima će glasati lica koja na dan glasanja na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine budu na odsluženju vojnog roka, na vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.
Close
Vremenska prognoza
scattered clouds
13°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve