Vesti
16.06.2023. 21:07
R. E.

Odložite put, ako možete

Evo koji su putni pravci neprohodni u Srbiji

automobil, kiša, pljusak, autoput, vožnja
Izvor: Shutterstock

Obilne padavine donele su probleme u saobraćaju na mnogim putnim pravcima, pa se savetuje da ukoliko možete odložite putovanje, bar dok se vremenske prilike ne poboljšaju.

Iz Auto-moto saveza Srbije navode da su kritična područja Sokobanje i Jagodine, ali i Čačka, Mladenovca, Kruševca, Kraljeva, Kuršumlije i Novog Pazara.

"Prema informacijama koje smo dobili od javnog preduzeća 'Putevi Srbije' i dalje je obustavljen saobraćaj na magistralnom putu Čačak–Kraljevo kod mesta Adrani, gde se obrušio deo mosta. Alternativni putni pravac je preko Mrčajevaca, Knića, Gruže i Kraljeva", navela je za RTS Tamara Ninić iz AMSS.

Između Kuršumlije i Kuršumlijske banje na snazi je obustava saobraćaja, kao i na deonici Lučani–Markovica, gde je takođe došlo do izlivanja vode na kolovoz.

Na putu Valjevo–Kosjerić u mestu Brajkovići situacija je nešto bolja. Saobraćaj je sada delimično normalizovan i vozila se propuštaju naizmenično.

Kritično je, dodaje, tokom dana bilo i na području Aranđelovca, Lazarevca, Topole. U mestu Darosava, između Lazarevca i Aranđelovca, nakon obustave saobraćaj je normalizovan, dakle može se prići Aranđelovcu iz tog smera.

"Nakon obustave zbog izlivanja reke Misoče saobraćaj je bio u prekidu i u mestu Markovac, između Aranđelovca i Mladenovca, ali je sada normalizovan i na tom putnom pravcu", kaže Ninićeva.

Ističe da nestabilno vreme dovodi do učestalije pojave odrona koji ovih dana predstavljaju još jedan od razloga koji otežavaju vožnju i oni su najčešći na putevima u planinskim predelima, pored Ibra, između Kraljeva i Raške, i kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru, gde takođe može dolaziti do usporenije vožnje.

"Trenutno je zbog odrona obustavljen saobraćaj između Jošaničke banje i Aleksandrovca kod mesta Drenje, kao i između Brusa i Brzeća u mestu Graševci", dodaje Ninićeva.

Navodi i da je između Ivanjice i Ušća u mestu Mlanča saobraćaj sada normalizovan, a tokom dana je bio obustavljen, takođe zbog odrona.

Teritorija Novog Pazara je takođe kritična, raste nivo seoskih reka, jer tu padavine traju duže od jednog dana, pa iz AMSS posebno savetuju opreznost na putnim pravcima u tom području.

"Poslednja informacija koju smo dobili je da je na deonici Jasikovo–Bor blizu mesta Vlaole saobraćaj usporen usled aktiviranja klizišta", kaže Ninićeva.

"Svakako savetujemo da ukoliko možete odložite putovanje, bar dok nam se vremenske prilike malo ne poboljšaju. Ukoliko morate da putujete, savetujemo korišćenje glavnih putnih pravaca – auto-puteva i puteva prvog prioriteta. Uvek je najbolje informisati se pre polaska o stanju na tom putnom pravcu. I naravno, ukoliko je moguće, za sada obilaziti lokalne puteve u ovim navedenim kritičnim područjima", poručila je Ninićeva.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
15°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve