Vesti
30.04.2024. 10:26
Beta

Iznenađeni?

Koliko Vojska Srbije ima kasarni

1
Izvor: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE RS

Vojska Srbije (VS) ima 54 kasarne, isti broj kao 2019. godine, što je u suprotnosti sa najavama zvaničnika o vraćanju obaveze služenja vojnog roka za šta najviše nedostaju infrastrukturni objekti, preneo je portal Balkanska bezbednosna mreža.

Po podacima objavljenim u Službenom vojnom listu 13/24, VS raspolaže i sa pet vojnih aerodroma, 122 vojna kompleksa i 74 vojna objekta i grupe vojnih objekata, sedam domova vojske i jednim vazduhoplovnim zavodom. 

Na spisku nema kasarne u Priboju, iako je početak njene izgradnje najavljen za ovu godinu.

U Službenom vojnom listu objavljena je "Odluka o određivanju spiska vojnih objekata i kompleksa", gde se nalazi lista kasarni, vojnih aerodroma, vojnih kompleksa, vojnih objekata i grupa vojnih objekata i oni su svrstani u 26 garnizona i garnizonskih mesta.

Kasarne nose imena važnih istorijskih ličnosti, poginulih pripadnika Vojske Jugoslavije 1999. godine, narodnih heroja iz Drugog svetskog rata i poznatih vojskovođa i ratnika iz Prvog svetskog rata, srpsko-turskih ratova i Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Imena 13 narodnih heroja stoje u nazivima 11 kasarni širom Srbije, jednog vojnog objekta ("Viktor Bubanj" u Zemunu) i jednog vazduhoplovnog zavoda - "Moma Stanojlović" u Batajnici.

Vojni objekti i kompleksi uglavnom nose imena po nazivu ustanove koja se tu nalazi, ulici ili geografskom toponimu.

Za razliku od prakse iz vremena Vojske Jugoslavije i JNA, kada je u najvećem broju garnizona postojao i Dom vojske ili armije, sada na 26 garnizona dolazi samo sedam domova vojske.

Prethodni spisak vojnih kompleksa objavljen je u martu 2019. godine kada su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imali 54 kasarne, 128 vojnih kompleksa, 87 vojnih objekata, četiri vojna aerodroma i sedam domova vojske.

Vojska Srbije unificirala je označavanje vojnih objekata 2018. godine odlukom koju je potpisao tadašnji načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković. Tada je određeno da vojska ima kasarne, vojne aerodrome, vojne komplekse i vojne objekte.

Do 2018. zvanično su postojali i objekti posebne namene, stacionarni centri veze, izdvojeni objekti, vojni poligoni, strelišta - što je, s obzirom da registar nije vojna tajna, ukazivalo šta se nalazi u određenim vitalnim objektima. Taj princip nasleđen je od Vojske Jugoslavije i Jugoslovenske narodne armije.

Pre odluke iz 2018. godi, poslednja velika promena dogodila se 2008. godine kada je tadašnji načelnik Generalštaba general potpukovnik Zdravko Ponoš doneo odluku (SVL 02/08) o promeni naziva kasarni.

Tada su nauštrb nekoliko narodnih heroja iz Drugog svetskog rata i geografskih toponima, kasarne dobile imena srpskih vojskovođa i poznatih ratnika iz nacionalne istorije, od Stefana Nemanje (Raška) do Radovana Medića (Batajnica) koji je poginuo 1999. godine.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
23°C
17.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve