Vesti
12.01.2024. 16:30
Beta

Emigracija

Gde to idu građani Kosova?

aerodrom, prtljag, koferi, putovanja
Izvor: Shutterstock

Kosovski Institut GAP procenio je da će 28 odsto građana Kosova emigrirati u prvoj polovini 2024. godine, nakon liberalizacije viza, i da će većina njih otići u Nemačku.

Kako se navodi u izveštaju pod nazivom "Tendencija iseljavanja s Kosova nakon vizne liberalizacije: Uticaj na radnu snagu", sektori koji će biti najviše pogođeni odlaskom radnika su građevinarstvo, ugostiteljstvo, trgovina i proizvodnja, objavili su prištinski mediji. 

Prema mišljenju ispitanika, ekonomski razlozi su osnovni uzrok odluke da emigriraju, a njihove destinacije su Nemačka sa 71,4 odsto, Švajcarska 11,7 i Austrija 5,3 odsto. 

Portparolka Demokratskog saveza Kosova (DSK) Sibelj Haljimi ocenila je da Samoopredeljenje troši svu svoju energiju kako bi preuzelo zasluge za viznu liberalizaciju, a da ne postoji strategija kako da se spreči iseljavanje građana. 

Od stupanja odluke o viznoj liberalizaciji 1. januara, na prištiskom aerodromu prodato je 83.000 povratnih karata, saopštila je portparolka aerodroma Valentina Gara. 

Gara je kazala da je ukupno 83.141 osoba otputovala, uključujući i dijasporu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Tablice su pokazale da je moguć dijalog Srbije i Kosova"
1

Portparol EK

08.01.2024. 14:39

"Tablice su pokazale da je moguć dijalog Srbije i Kosova"

Primena dogovora o registarskim tablicama vozila je dokaz da je dijalog Beograd-Priština moguć i Brisel u tom okviru radi na primeni Ohridskiog sporazuma koji je pravno obavezujuć za obe strane, izjavio je u Briselu portparol u Evropskoj komisiji (EK) Peter Stano.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve