Vesti
27.05.2023. 08:16
R. E.

Nema gužvi i zastoja

Mirno na severu Kosova

1
Izvor: Beta / AP

Na severu Kosova i Metohije, posle jučerašnjih sukoba kosovske policije i građana trenutno je mirno.

Na administrativnom prelazu Jarinje nema blokada, od jutros nema gužvi i zastoja, a putnički i teretni saobraj se odvijaju bez problema, javlja reporter RTS.

Gužve je bilo noćas zbog povratka građana sa Kosmeta koji su se vraćali sa skupa "Srbija nade" u Beogradu.

Uobičajena procedura odvija se i za teretni saobraćaj koji je juče bio u prekidu, jer pripadnici KPS nisu dozvoljavali kamionima prolaz iz, kako su rekli, bezbednosnih razloga.

Nema blokada, saobraćaj se normalno odvija uz povremeno prisustvo KPS.

Identična situacija je i na prelazu Brnjak.

Policija vozilima blokira prilaze zgradama opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić u koje su ušli novoimenovani predsednici. 

Kosovska policija saopštila je da se situacija na severu KiM smirila, ali da će nastaviti da radi na postizanju bezbednosti za sve građane. U saopštenju policije se navodi da su preduzete sve mere kako bi se sprečila bilo kakva eventualna kriminalna aktivnost.

U sukobima je povređeno nekoliko desetina ljudi.

Misija Kfora oštro je osudila jednostrane akte Prištine ističući da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja. Zemlje Kvinte pozvale su na momentalno povlačenje policije i deeskalaciju sukoba.

Američki državni sekretar Entoni Blinken, ambasadori SAD u Beogradu i Prištini, komesar za proširenje Evropske unije, osudili su postupke kosovskih vlasti i pozvali da se one odmah zaustave.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Oglasio se Kurti povodom situacije na Kosovu
Kurti

Intervencija policije

26.05.2023. 18:05

Oglasio se Kurti povodom situacije na Kosovu

Premijer Kosova Aljbin Kurti najavio je da će o događajima na severu Kosova, odnosno o intervenciji Kosovske policije prilikom ulaska novih gradonačelnika u zgrade lokalnih samouprava u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, govoriti kasnije u toku dana.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
10.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve