Vesti
05.02.2024. 17:48
Beta

Zbog Kosova

Srbija predala zahtev za sazivanje vanredne sednice SB UN

Kosovo
Izvor: Shutterstock

Ambasador Srbije pri Ujedinjenim nacijama (UN) Nemanja Stevanović predao je zahtev za sazivanje vanredne sednice Saveta bezbednosti (SB) zbog situacije na Kosovu.

U zahtevu se skreće pažnja na situaciju na teritoriji Kosova, za koju se navodi da je u oštroj suprotnosti sa Poveljom UN i Rezolucijom 1244 SB UN, javila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Stevanović je zahtev predao političkoj savetnici u misiji Gvajane, koja je trenutno predsedavajuća Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U zahtevu za održavanje sednice SB UN navodi se da je "na teritoriji Kosova i Metohije, koja se nalazi u sastavu Srbije, u skladu sa Poveljom UN, drugim pravilima međunarodnog prava i Rezolucijom Saveta bezbednosti UN (1244), a na kojoj je uspostavljena međunarodna uprava UN, u toku kulminacija dugotrajnih i dobro isplaniranih i sistematskih akcija takozvanog rukovodstva kosovskih Albanaca, kojom se Srbi namerno podvrgavaju nepodnošljivim životnim uslovima".

"Radi se o nelegalnoj odluci Privremenih institucija samouprave u Prištini o ukidanju prometa srpske valute dinar na prostoru Kosova i Metohije, koja predstavlja kontinuitet mera brutalnog fizičkog i institucionalnog nasilja nad Srbima od Privremenih institucija samouprave u Prištini, a čiji je suštinski cilj potpuno etničko čišćenje i nestanak srpske populacije sa tog prostora, što je trenutno u toku", navodi se u dokumentu.
 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Srbija predala zahtev za hitnu sednicu SB UN zbog opšte situacije na Kosovu, terora nad Srbima, pokušaja ukidanja dinara i svega što predstavlja kršenje Rezolucije 1244 i drugih međunarodnih dokumenata koji se odnose na Kosovo, navodi RTS.

Podnošenje zahteva za održavanje hitne sednice SB UN o situaciji na Kosovu u petak je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izrazio uverenje da će članice tog tela podržati zahtev Beograda.

"Niko nema pravo veta, potrebna je većina od devet članica. Nadam se da će i oni koji su priznali Kosovo glasati za održavanje sednice jer znam da dobro razumeju kakve su posledice zločinačke odluke Aljbina Kurtija", kazao je Vučić.
 

On je rekao i da će danas poslati pismo najvišim zvaničnicima svih članica Evropske unije i same EU, kao i predsednicima i premijerima svih članica SB UN, uključujući Rusiju i Kinu, u kojem će ukazati na kršenja normi međunarodnog prava i na eskalatorne poteze kosovske vlade otkako je na njenom čelu Aljbin Kurti.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
30.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve