Vesti
17.06.2023. 10:59
Beta

Petar Petković

Kosovska Mitrovica: "Pravo ratno i opsadno stanje"

Policija
Izvor: Shutterstock

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je tokom noći u severnom delu Kosovske Mitrovice trajalo "pravo ratno i opsadno stanje" zbog kako je rekao upada "Kurtijevih specijalaca".

Petković je na vanrednoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da su maskirani pripadnici kosovske specijalne policije tokom noći iz južnog dela Kosovske Mitrovice ušli u severni deo grada sa više od 30 oklopnih vozila i naoružani dugim cevima. 

"Cele noći su maltretirali severnu Mitrovicu, pokušali su nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj mahali. Patrolirali su sve vreme i postavili punktove po obodima grada gde su do gole kože pretresali ljude, udarali ih puškama, psovali. Ova noć je bila pravi pakao za građane severne Mitrovice", rekao je Petković. 

Optužio je kosovskog premijera Aljbina da "sve vreme provocira i želi da izazove sukobe i rat".

"Umesto da deeskalira situaciju, Kurti ide u nove napade s namerom da izazove rat i sukobe na severu Kosova i Metohije. To radi svakog dana i zaista je krajnje vreme da neko konačno urazumi Kurtija jer želi da zapali ne samo sever Kosova. Reč je o balkanskom piromanu jer želi rat na celom prostoru Zaapdnoig Balkanu", ocenio je direktor vladine Kancelarije. 

Najavio je da će ove subote predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarati sa američkim i evropskim zvaničnicima o dešavanjima na severu Kosova i Metohije. 

"Činimo sve što je u našoj moći da sačuvamo mir ali ovo odavno ne zavisi od nas. Sve je u Kurtiju i njegovoj ludoj glavi i jednostranim potezima kojima želi da zapali ceo region", rekao je Petković. 

Dodao je da će "u narednim danima" Srbi sa severa Kosova i Metohije doneti deklaraciju o daljem postupanju. 

"Još jednom molim međunarodnu zajednicu da urazumi Kurtija, da zaustavi nasilne akcije dok to ima smisla. Sve ovo traje predugo. Ako to ne stane nemamo o čemu više da pričamo", rekao je Petković. 

Upitan za nastavak dijaloga, Petković je rekao da ne vidi kako je to moguće "u ovakvim okolnostima kad Kurti napada Srbe i želi da izazove rat i nove sukobe".

"Dijalog podrazumeva razgovore o normalizaciji odnosa a ovo što imamo od strane Kurtija je poptuno nenormalno i sve suprotno od dijaloga", rekao je Petković i dodao da će konačnu odluku o eventualnom nastavku razgovora sa Prištinom doneti predsednik Srbije Vučić. 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

"Zapad koji je činio ustupke Kosovu sada priznaje da su izbori bili greška"
1

Ivica Dačić

16.06.2023. 13:25

"Zapad koji je činio ustupke Kosovu sada priznaje da su izbori bili greška"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da Zapad koji je sve vreme činio ustupke Kosovu sada poziva na deeskalaciju i govori da je održavanje izbora u četiri opštine na severu bilo pogrešno.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve