Vesti
01.08.2023. 15:07
R.E.

Ambasada Ukrajine

"Krah sporazuma o žitu štetan po Srbiju"

žito
Izvor: Shutterstock

Ambasada Ukrajine u Srbiji je danas saopštila da procenjuje da će povlačenje Rusije iz Sporazuma o žitu stvoriti dodatni ekonomski pritisak kako na srpske proizvođače i izvoznike žita, tako i na srpsku privredu u celini.

Međutim, ambasador Ukrajine Volodimir Tolkač juče je na konferenciji za medije u Medija centru, na pitanje o tome kako povlačenje Moskve iz sporazuma može da utiče na Srbiju, rekao: "Pozitivno!" jer je "srpsko žito koje je dosta skuplje od ukrajinskog, našlo svoje kupce".

U današnjem saopštenju Ambasade piše da je "precizan odgovor na novinarsko pitanje u vezi sa procenom mogućih posledica po Srbiju", to da, pored direktnih negativnih posledica, postoji realna opasnost od indirektnog negativnog uticaja na Srbiju i njenu privredu, koja je visoko integrisana u svetski ekonomski sistem.

"Dakle, napad Rusije na stabilnost svetske ekonomije i globalnih prehrambenih lanaca ugrožava i stabilnost srpske privrede i blagostanje njenih građana", smatra Ambasada.

U saopštenju piše da građani Srbije svakodnevno osećaju ekonomske posledice ruske agresije na Ukrajinu i da je krah Crnomorskog sporazuma o žitu novi udarac za ceo svet, te i za Srbiju.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
20°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve