Vesti
07.09.2023. 16:05
Beta

Izričit

Hil: "Srbi ne vole da im se govori šta da rade"

kristofer hil, ata images, 27.3.2023
Izvor: ATAIMAGES / Amir Hamzagic

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil koji je zajedno sa ambasadorom Srbije u SAD Markom Đurićem učestvovao na panelu "Hard talks" u Skupštini Srbije, organizovanom u okviru obeležavanja Dana Amerike, izjavio je da srpski narod ne voli da mu se govori šta da radi.

"Ali i pored svakodnevne politike i globalnih kriza poput rata u Ukrajini, Srbija uspeva da se izdigne iz situacije i da nastavi sa svojim težnjama da uđe u Evropsku uniju. Njeni odnosi sa SAD stoje postojano, sami od sebe i ne zavise od toga šta se u drugim državama dešava", izjavio je Hil.

On je na konferenciji, koju je organizovao Kongres srpsko-američkog prijateljstva, dodao da postoji mnogo toga što dve države vezuje i po čemu su slične, ali ima i razlika.

"Srbija je otvorena za nove poslove, za nove investicije, tu deli vrednosti sa Amerikom. Iako smo imali neke probleme u istoriji sada je važno da njima ne budemo opterećeni", rekao je Hil.

Đurić je izjavio da je Srbija posvećena tome da ojača odnose sa SAD i da u Vašingtonu traži jednog od ključnih partnera za svoj razvoj.

"Od 140 godina diplomatskih odnosa sa SAD, 130 godina smo bili saveznici. Tako da ovim vraćanjem dobrim odnosima sa Amerikom, Srbija se zapravo vraća sebi", rekao je on.

Đurić je rekao da Srbiju i SAD veziju zajedniče vrednosti i da je jedna od njih ono što je Hil ocenio da Srbi ne vole da slušaju šta im drugi govore i dodao da Beograd ostaje čvrsto na putu ostvarivanja svojih interesa.

Đuriću je na ovom skupu uručena godišnja nagrada za doprinos u poboljšanju odnosa Srbije sa SAD.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Hil: "Nadam se da će Srbija biti članica NATO"
Kristofer Hil

Američki ambasador

06.03.2023. 17:25

Hil: "Nadam se da će Srbija biti članica NATO"

Američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana na Kosovu, u skladu sa Briselskim sporazumom postignutim pre 10 godina.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve