Vesti
31.01.2024. 14:40
Beta

Aljbin Kurti

"Nema pregovora o dinaru na Kosovu"

1
Izvor: Shutterstock

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je, povodom najave zabrane upotrebe dinara na Kosovu, da su odluke Centralne banke Kosova (CBK) nezavisne, da CBK samo radi svoj posao, te da se o njenim odlukama ne može pregovarati.

On nije govorio o zahtevima međunarodne zajednice da se odloži izvršenje pravilnika CBK, prema kojoj bi od 1. februara trebalo da u gotovinskom plaćanju evro bude jedino sredstvo plaćanja na Kosovu.

"U četiri opštine na severu postoje četiri filijale banaka i postoji 15 nebankarskih finansijskih institucija u koje se mogu slati doznake i uplate i gde se sve one primaju u evrima. Evro je valuta koja nam dolazi iz EU, ne govorimo nikome da dobijemo albanski lek ili novu dardansku valutu sa Kosova, već evro, evro kao jedino sredstvo plaćanja i kupovine, definisano na jasan način na Kosovu, a to nije pitanje o kojem se može pregovarati", naglasio je Kurti.

On je naglasio da su propisi koje je donela CBK u skladu sa Ustavom i zakonom.

"Odluke Centralne banke Kosova su nezavisne odluke, jer je CBK nezavisna institucija, pravila koja donose, propisi koje usvajaju su u potpunosti u skladu sa Ustavom i zakonom i verujem da moramo ostaviti CBK i guvernera Ahmeta Ismailija da na miru rade svoj posao, jer je zaslužio poverenje Skupštine", rekao je Kurti.

Kazao je da time Kosovo ne želi nikoga da kazni, "već samo da uvede zakonitost, ustavnost i regularnost, čak i na severu i svuda gde ima Srba na Kosovu", za koje je naveo da su zajednica koja ima njega kao premijera i Ahmeta Ismailija kao guvernera.

 

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Stručnjaci o odluci Kosova da ukine dinar i uvede evro
1

"Najveća šteta za Srbe"

18.01.2024. 18:40

Stručnjaci o odluci Kosova da ukine dinar i uvede evro

Centralna banka Kosova saopštila je da će od 1. februara evro biti jedina valuta dozvoljena za obavljanje platnih transakcija na toj teritoriji.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
27.04.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve