Vesti
08.05.2019. 15:30
Beta

Lideri Zapadnog Balkana na samitu Procesa Brdo-Brioni u Tirani

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Lideri zapadnobalkanske šestorke okupiće se danas i sutra u Tirani na samitu Procesa Brdo-Brioni, inicijative koju su 2013. pokrenule Hrvatska i Slovenija kako bi se ubrzalo približavanje regiona Evropskoj uniji (EU). Samit počinje neformalnom večerom učesnika, a glavni deo skupa i usvajanje zajedničke deklaracije planirani su za četvrtak.

Kako je najavljeno iz kabineta albanskog predsednika Iljira Mete, koji je domaćin dvodnevnog skupa, uz dvoje kopredsednika samita, hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović i slovenačkog predsednika Boruta Pahora, očekuje se učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Kosova Hašima Tačija, Crne Gore Mila Đukanovića i odlazećeg predsednika Severne Makedonije Đorđa Ivanova, dok iz BiH dolaze sva tri člana Predsedništva BIH - Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Počasni gost samita biće predsednik Poljske Andžej Duda, a dolazak je potvrdila i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja će, kako se očekuje, pokuštati da iskoristi skup za oživljavanje dijaloga Beograda i Prištine koji je u zastoju.

Mogerini će u Tirani imati i niz bilateralnih susreta, uključujući sa albanskim premijerom Edijem Ramom i  Aleksandrom Vučićem.

Kako je najavio Vučićev kabinet, predsednik Srbije će pre odlaska u Tiranu danas boraviti u Rimu gde će razgovarati sa potpredsednikom vlade i ministrom unutrašnjih poslova Italije Mateom Salvinijem.

Samit u Tirani održava se nekoliko nedelja uoči evropskih izbora, krajem maja, i samita EU početkom juna na kojem bi trebalo da bude doneta odluka o mogućem formalnom početku pristupnih pregovora EU s Albanijom i Severnom Makedonijom.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
14°C
03.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve